Zet je fermentatiereis op papier met ROTLOG! Fermentatie is een traditionele conserveringstechniek, maar ook een creatieve, culinaire ontdekkingsreis. Door je ervaringen vast te leggen in dit logboek verbeter je stap-voor-stap je techniek en resultaten.
Sanne Zwart is fermentatie-expert en oprichter van RotPot® in Rotterdam. Zij biedt met ROTLOG een praktisch werkboek voor de creatieve fermenteerder. Door gestructureerd verslag te doen krijg je betere, consistente en veilige resultaten én haal je meer uit je fermentaties.
RotLog
Fermenteren is leuk, duurzaam en lekker. De mogelijkheden zijn daarbij eindeloos. Dat maakt het dus ook al snel een creatieve ontdekkingsreis. Rotlog is een praktisch fermentatielogboek waarmee je meer uit je fermentaties haalt. Met hulp van dit boek leg je niet alleen je fermentatie-experimenten vast, maar verbeter je ook stap voor stap je techniek. Door gestructureerd verslag
te doen krijg je meer controle over het proces en werk je toe naar betere, consistente en veilige resultaten. Bovendien werk je zo een mooi naslagwerk met daarin al je fermentatie-avonturen en zelf bedachte creaties. Superhandig met al die langdurige fermenteerprocessen; want wat zat er nog ook alweer in dat ene potje wat je onlangs terugvond achterin de kast? En wat is het geheim achter jouw unieke kimchi?
- Afwerking: Softcover met blote rug
- Aantal pagina’s: 112
- Afmetingen: 210×160
- Verschijningsdatum: 01/09/2024
- ISBN: 9789083459509
- Uitgever: Keukenboeren
- Druk: 1
Wil je meer weten over fermenteren? Met het boek Zuurgoed van Sanne Zwart haal je een prachtig basisboek in huis vol recepten en ideeën over fermenteren.
Wat is fermenteren eigenlijk?
Fermenteren is een oude techniek waarbij gisten, schimmels en bacteriën je ingrediënten omtoveren tot licht verteerbare, smaakvolle producten. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, kimchi, kombucha, kaas, sojasaus en tempé.
Waarom fermenteren?
Vroeger was deze techniek vooral populair onder mensen die geen koelkast hadden, omdat de lagere zuurgraad ervoor zorgt dat je producten langer kunt bewaren. Gefermenteerde producten zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Ze zitten namelijk bomvol bacteriën die goed zijn voor je darmen.
Basisregels voor veilig fermenteren
Fermenteren draait in essentie om het vertroetelen van de benodigde micro-organismen. Je zorgt ervoor dat de omstandigheden voor hen optimaal zijn om hun werk goed te kunnen doen zonder dat ze daarbij gehinderd worden door vervelende indringers.
- Werk schoon
- Gebruik voldoende zout
- Sluit de pot luchtdicht af of houd de inhoud onder vocht
- Zorg voor de juiste temperatuur
- Neem voldoende tijd
- Gebruik goede, gifvrije ingrediënten (biologisch of onbespoten)
- Zorg voor voldoende (en de juiste) micro-organismen
- Let erop dat de pH na fermentatie <4,6 is
Zelf aan de slag?
Heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met het fermenteren? We hebben de Rotpot Starter Kit voor de eerste fermentatiebasis. Je kunt ook Kimchi maken met de Kimchi Kit. De Rotpot is ook bruikbaar om mosterd, boter en je eigen Bubbels mee te maken. De Rotpot is steeds opnieuw te gebruiken met navullingen voor kruidenmixen of met verrassende kruidenmixen voor andere zuurkool, bubbels en ketchup. En mis je een onderdeel, of is er iets kapot gegaan, dan hebben we ook losse onderdelen voor de Rotpot.
Ecomondo in de strijd tegen voedselverspilling
Bij Ecomondo zijn we al lange tijd ijverig aan de slag om ons steentje bij de dragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Zo verkopen we producten die je kunnen helpen ingrediënten langer te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de foodhuggers en bee’s wraps, maar ook aan de soepstarters zodat je van je kliekjes en restjes nog een lekkere soep kan maken in een handomdraai! En wat dacht je van de Rotterdamse Rotpot? Fermenteren is makkelijk, duurzaam en supergezond!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.