Zelf zuurkool maken met de RotPot
RotPot is een complete doe-het-zelf kit waarmee je thuis de lekkerste, verse zuurkool maakt door middel van fermentatie. Ferme…wat? Fermenteren! Een oude bereidingstechniek, waarbij gisten en bacteriën de natuurlijk aanwezige suikers omzetten in milde zuren. Kijk, voel, ruik en proef hoe jouw zuurkool na een tijdje verandert tot een uniek en persoonlijk product.
Als echte thuiskok wil je natuurlijk ook wel eens zelf zuurkool maken. Om thuis fermenteren nóg makkelijker te maken, heeft Keukenboeren de RotPot ontwikkeld. Met de RotPot maak je als een echte thuislaborant de lekkerste producten met weinig middelen. Misschien nog wel lekkerder dan ‘zuurkool uit ‘t vat’. Omdat bij dit proces van ‘edele rotting’ gas vrijkomt gebruik je een waterslot (meegeleverd) zodat er niet te veel druk op de pot komt te staan. Alles wat je nodig hebt zit erin, je hoeft alleen nog een kleine kilo kool toe te voegen. Ideaal dus om als origineel en duurzaam cadeau te geven aan iemand die zijn of haar eerste stappen op het fermentatiepad gaat zetten.
Wat zit er in het RotPot pakket?
- 1 glazen weckpot, inhoud 1 liter
- 2 deksels
- 1 waterslot met plug
- 1 krautmix (zuurkoolkruiden, kant-en-klaar kruidenmengsel met zout)
Zelf voeg je nog een kleine kool van ongeveer 1 kg toe.
De RotPot en meegeleverde onderdelen passen gewoon in je keukenkastje. De pot kan steeds opnieuw worden gebruikt om van witte of rode kool eens iets anders te maken. Wist je dat er ook een andere variant bestaat: De Rotpot Kimchi. En ook de los te betellen Kraut- en kruidenmixen. Je kunt er zelfs je eigen ketchup, of roomboter in maken. Je hebt hier wel een kaasdoek voor nodig, bij “losse onderdelen Rotpot” kan je alle onderdelen vinden om alles uit je Rotpot te halen.
Inspiratie en recepten voor zuurkool en fermenteren vind je in het boek Zuurgoed. Dit kookboek over fermenteren is geschreven en samengesteld door Sanne van Keukenboeren. Het leert je veel over alle technieken en bevat recepten met verschillende groentes.
Kool over? Maak zuurkool van de rest.
Soms is een witte kool gewoon te groot om in één keer op te eten. Wat doe je dan met de rest? Het is zonde om weg te gooien of weer onderin de koelkast te leggen om ‘m daarna weer te vergeten. Om Food waste tegen te gaan kun je er beter meteen iets mee doen. Als je wat geduld hebt maak je zelf de lekkerste en gezondste zuurkool. Je kunt eindeloos variëren met de zuurkool. Je kunt er bijvoorbeeld een rood pepertje aan toevoegen, korianderzaad of een takje tijm. Probeer uit wat je lekker vindt en eet smakelijk!
KrautFund Fest
Samen met RotPot deden we enige tijd geleden mee aan het KrautFund Fest tijdens de Rotterdamse Oogst Markt in. Tijdens de markt die in het teken stond van Zero FoodWaste hebben veel deelnemers honderden grote biologische kolen gered door er zelf zuurkool van te maken onder begeleiding van RotPot en de UglyFoodRecuers Club. De kolen waren anders als afval geëindigd, maar dienden nu een goed doel op een gezellige markt.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.