Circulair Inkopen

Circulair Inkopen en Sociaal Inkopen wordt snel populair bij bedrijven, organisaties en overheden. Inkopen bij circulaire en sociale ondernemingen is een mooie manier om goede producten of diensten in te kopen en tegelijkertijd maatschappelijke waarde te creëren. We zijn er met z’n allen achtergekomen dat het huidige verbruik van grondstoffen anders kan en moet. Inmiddels hebben veel organisaties hun ambities om circulair in te kopen vastgelegd en de eerste resultaten worden geboekt, de basis van een nieuw economie ontstaat. Circulair, Sociaal en Lokaal. Bij Ecomondo werken we al langer met producenten die circulair ondernemen en je kunt bij ons dus terecht voor de inkoop van deze circulaire producten. Daaronder bevinden zich pioniers zoals Rotterzwam, Dopper, FairPhone, Rechtstreex en Kromkommer.

circulair inkopenVoor deze circulaire ondernemers en voor Ecomondo is het de normaalste zaak om eerst te kijken naar welke materialen beschikbaar zijn om te hergebruiken, of de grondstoffen op een eerlijke en milieuvriendelijke manier gewonnen zijn en hoe producten verderop in de keten ook weer als grondstof kunnen dienen. En, niet onbelangrijk, hun waarde houden of voor extra waarde kunnen zorgen. Wat afval is voor de één is grondstof voor de ander.

Zo is koffieprut geen afval meer, maar een grondstof om nieuwe producten mee te creëeren, namelijk oesterzwammen. Onze visitekaartjes zijn gemaakt van gerecycled papier waarin 15% fruitafval verwerkt is; die zorgen voor de vezels en een mooie kleur van het papier. Het vergt anders denken om afvalstromen om te zetten in grondstoffen. En om producten na gebruik om te kunnen zetten in weer nieuwe producten zonder dat er nieuwe grondstoffen gewonnen moeten worden.

Wat betekent Circulair?

  • Afval bestaat niet; we zetten het om in grondstof
  • Hergebruik of upcycling van materialen
  • Reststromen koppelen: afval van de één is grondstof voor de ander.
  • Zo min mogelijk gebruik van nieuwe grondstoffen (olie, hout, metalen, chemicaliën)
  • Zo veel mogelijk gebruik van grondstoffen die hernieuwbaar zijn
  • Nadenken hoe het ontwikkelde product na gebruik of de levensduur weer hergebruikt kan worden
  • Tegengaan van verspilling
  • Produceren met minder CO2 uitstoot
  • Zo veel mogelijk lokaal inkopen
  • Kiezen voor milieuvriendelijke producten op kantoor en voor consumptie (bij voorkeur biologisch, ecologisch en fairtrade)

Wat is circulair inkopen?

De term Circulair gaat verder dan alleen hergebruik. Bij circulair inkopen en ondernemen wordt nagedacht over hoogwaardig hergebruik van grondstoffen, materialen en componenten. Voor steeds meer bedrijven begint dat bij de ontwikkeling van een product. In het beginstadium wordt bedacht hoe materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Als hernieuwbare grondstof of als een product dat modulair is, zodat onderdelen vervangen makkelijker en goedkoper is. Of zodat van de onderdelen weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt.

Circulaire cadeaubon

Ben je voor jouw bedrijf of organisatie op zoek naar een duurzame cadeaubon waarmee werknemers en relaties een origineel en duurzaam cadeau kunnen uitkiezen? Het budget kan zelf bepaald worden; een cadeaubon van € 10,- of een bon van € 25,-. Zelfs de verzendkosten kunnen meegefinancierd worden, zodat ontvangers het volledige bedrag aan mooie producten kunnen besteden en ze zelf geen verzendkosten hoeven te betalen. Organisaties die circulair inkopen maken met onze cadeaubon een goede keuze. De bestede Euro’s gaan naar sociaal- en circulaire ondernemers, investeren wij in circulaire producten en een deel doneren wij aan organisaties die plastic-awareness creëren. Lees meer over onze duurzame cadeaubon en hoe je die kunt inzetten in jouw organisatie.

Ecomondo is leverancier van duurzame, sociale en circulaire producten.

Bij Ecomondo kun je producten kopen van ondernemers die circulair werken en zijn aangesloten bij Social Enterprise, B Corp, 1% for the Planet of andere MVO projecten. Je kunt bij ons terecht voor duurzame cadeaus, duurzame relatiegeschenken en producten voor duurzame kerstpakketten. We kopen in bij ondernemers die duurzaamheid en eerlijk produceren hoog in het vaandel hebben. De meeste van deze ondernemers gaan verder dan Fairtrade of Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Winst is mooi meegenomen, maar de belangrijkste motivatie voor deze ondernemers is ‘er toe doen’. De drie P’s zullen je bekend in de oren klinken, People, Planet & Profit, maar wij en de producenten voegen daar het liefst nog een extra P aan toe: Purpose. Door bij Ecomondo in te kopen kunnen wij en de ondernemers meer impact creëeren om onze economie socialer en duurzamer te maken. In onze omgeving zien we het effect; sociaal en circulair inkopen werkt!

Wil je voor jouw organisatie dus sociaal en circulair inkopen? Dan ben je bij Ecomondo aan het juiste adres.

Naast inkoop bij circulair ondernemers bankieren we bij Triodos Bank, gebruiken we duurzame energie van Vandebron en supporten we actief projecten zoals Plastic Whale en By the Ocean we Unite. In ons dagelijks leven zetten we ons in voor het milieu en strijden we tegen zwerfafval en plasticvervuiling. Bekijk onze partners.

Hoe circulair is Ecomondo?

In mei 2017 zijn we verhuisd naar een nieuwe bedrijfsruimte met een showroom, een kantoor en een inpakruimte. In de showroom of winkel hebben we een houten wand gebouwd, waar de voorraad achterstaat. Deze houten wand was door ons een aantal jaren geleden al modulair gemaakt zodat we deze opnieuw konden gebruiken, maar dan in een andere vorm. Dat is gelukt. Voor materiaal en hout dus geen kosten meer, geen nieuwe bomen die gekapt hoeven te worden, alleen arbeid van onze timmerman, die op zijn beurt weer alle resthout zelf gebruikt of doneert aan een sociale werkplaats die er producten van maakt. De inrichting en stellages komen van marktplaats. Van een vriendin namen we een eerste kast over, waarvan we er nu nog 9 tweedehands hebben gevonden.

Hergebruik van verpakkingsmaterialen

De paktafels voor onze pakruimte zijn gemaakt van oude bureaubladen en tafelpoten. Daar maken we alle pakketjes die we in Nederland, België en naar het buitenland verzenden. De dozen waarmee we de pakketten maken zijn voor 80% hergebruikte dozen die we van ondernemers uit de buurt krijgen of van de supermarkt meenemen. Ook alle vulmaterialen zijn hergebruikt. Zo besparen we op inkoop, grondstoffen, transport (CO2-reductie) en kunnen we de verzendkosten laag houden.

Energiebesparing

In het plafond van de hal en de showroom van ons bedrijvenpand zaten bij elkaar 46 halogeenspots met aparte trafo’s ingebouwd. Die hadden samen een verbruik van meer dan 2300 Watt. De armaturen van de inbouwspots hebben we omgebouwd met een GU10 fitting en voorzien van Philips Ledlampen, die het juiste licht en kleurtemperatuur geven en zijn verpakt zonder plastic! Nu verbruiken alle spots samen 300 Watt. Dat is 87% minder energieverbruik, minder warmteontwikkeling en op jaarbasis € 800 minder stroomkosten. We zien dit zelf als winst voor het klimaat, onze verhuurder als winst op de verhuur. We zijn aangesloten bij het E-team van de bedrijfsverening op ons bedrijvenpark. Het E-team zet zich in om de verduurzaming van het bedrijventerrein te versnellen en om uiteindelijk meer energie op te wekken dan te verbruiken; daarvoor werken we samen met het collectief van #EnergiePositief. We hopen meerdere ondernemers te inspireren om in te zetten op energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

Wil je meer informatie over circulair inkopen of één van onze producten? Bel 010 – 466 65 92, e-mail ons vrijblijvend of kijk op onze pagina Zakelijk.