Zuurgoed Kookboek Fermenteren. Wat te doen met restjes groenten? Weggooien is zonde, dat moet anders kunnen! Sanne Zwart is fermentatie-expert en oprichter van RotPot® in Rotterdam. Zij biedt met Zuurgoed een praktisch basisboek over fermenteren voor iedereen die thuis aan de slag wil gaan. Een boek boordevol verschillende recepten en ideeën voor iedere thuiskok. Met Zuurgoed laat Sanne zien dat je voedselverspilling tegen kunt gaan en dat je ook nog eens heel makkelijk iets lekkers kunt maken van je vergeten groente of fruit. Zo hoef je nooit meer restjes weg te gooien.
Fermenteren is tof en iedereen zou het moeten doen. Het is spannend, of in elk geval verrassend, en het levert lekkere en gezonde producten op. Je geeft groente en fruit een ware transformatie en soms een tweede leven. Door de langere houdbaarheid hoef je minder eten weg te gooien en draag je een bescheiden steentje bij aan een betere wereld. Fermenteren laat je bovendien met al je zintuigen ervaren hoe briljant de ecosystemen in elkaar steken waar we deel van uitmaken.
In dit boek vind je informatie over de herkomst van recepten van fermenteren, praktische tips over fermenteren thuis, hoe te gebruiken, bewaren en serveren, de benodigdheden en basisregels. En natuurlijk heel veel recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Want wie wil er nou niet meer smaak en minder verspilling?! Hier kan je een inkijkje in het boek nemen. Het boek heeft uitgebreide recepten. De prachtige foto’s zijn gemaakt door Sophia van den Hoek.
- Auteur: Sanne Zwart
- Afwerking: Hardback
- Aantal pagina’s: 176
- Afmetingen : 207 x 157 x 20 mm
- Verschijningsdatum: september 2022
- Tweede druk 2023
- EAN: 9789089899200
Wat is fermenteren eigenlijk?
Fermenteren is een oude techniek waarbij gisten, schimmels en bacteriën je ingrediënten omtoveren tot licht verteerbare, smaakvolle producten. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, kimchi, kombucha, kaas, sojasaus en tempé. In het boek staan recepten waarmee je eenvoudig thuis aan de slag kan gaan. Sanne heeft gekozen voor recepten met groenten en fruit, veelal uit de buurt en in het seizoen makkelijk te verkrijgen. Aan de hand van de recepten leer je de basis van het fermenteren. Voor wie daarna verder wil met andere grondstoffen of culturen, is er nog een hele wereld te ontdekken.
Waarom fermenteren?
Vroeger was deze techniek vooral populair onder mensen die geen koelkast hadden, omdat de lagere zuurgraad ervoor zorgt dat je producten langer kunt bewaren. Gefermenteerde producten zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Ze zitten namelijk bomvol bacteriën die goed zijn voor je darmen.
Basisregels voor veilig fermenteren
Fermenteren draait in essentie om het vertroetelen van de benodigde micro-organismen. Je zorgt ervoor dat de omstandigheden voor hen optimaal zijn om hun werk goed te kunnen doen zonder dat ze daarbij gehinderd worden door vervelende indringers.
- Werk schoon
- Gebruik voldoende zout
- Sluit de pot luchtdicht af of houd de inhoud onder vocht
- Zorg voor de juiste temperatuur
- Neem voldoende tijd
- Gebruik goede, gifvrije ingrediënten (biologisch of onbespoten)
- Zorg voor voldoende (en de juiste) micro-organismen
- Let erop dat de pH na fermentatie <4,6 is
Zelf aan de slag?
Heb je zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met het fermenteren? We hebben de Rotpot Starter Kit voor de eerste fermentatiebasis. Je kunt ook Kimchi maken met de Kimchi Kit. De Rotpot is ook bruikbaar om mosterd, boter en je eigen Bubbels mee te maken. De Rotpot is steeds opnieuw te gebruiken met navullingen voor kruidenmixen of met verrassende kruidenmixen voor andere zuurkool, bubbels en ketchup. En mis je een onderdeel, of is er iets kapot gegaan, dan hebben we ook losse onderdelen voor de Rotpot. Met het nieuwe boek ROTLOG kun je je fermentatie-experimenten vastleggen en je techniek verbeteren.
Ecomondo in de strijd tegen voedselverspilling
Bij Ecomondo zijn we al lange tijd ijverig aan de slag om ons steentje bij de dragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Zo verkopen we producten die je kunnen helpen ingrediënten langer te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de foodhuggers en bee’s wraps, maar ook aan de soepstarters zodat je van je kliekjes en restjes nog een lekkere soep kan maken in een handomdraai! En wat dacht je van de Rotterdamse Rotpot? Fermenteren is makkelijk, duurzaam en supergezond!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.