MVO

Ecomondo onderneemt maatschappelijk verantwoord en gaat daarin zelfs een stap verder. We doen zaken met bedrijven die duurzaamheid, sociaal en eerlijk werken voorop stellen, zuinig omgaan met grondstoffen en plasticvervuiling terugdringen.

Door innovatieve keuzes te maken en te kijken hoe het écht duurzamer kan, inspireren we anderen en laten we zien dat maatschappelijk, sociaal én duurzaam ondernemen de toekomst is.

Milieu

De footprint van onze activiteiten en gebruikte materialen is zo klein mogelijk.

Een deel van onze opbrengst is gereserveerd voor goede doelen & plastic awareness.

Producten selecteren we zelf op kwaliteit, ecologie en duurzaamheid.

Voor onze pakketten gebruiken we hergebruikte verzenddozen, papieren tape en opvulmateriaal van karton. Plasticvrij dus.

CO2-uitstoot compenseren we.

Circulair

Ecomondo werkt Circulair. Dat geldt voor onze bedrijfsruimte, de winkel en onze verpakkingen. We werken bij voorkeur met hergebruikte materialen om grondstoffen te sparen en transport tot een minimum te beperken.

We kopen in bij Circulaire- en Sociaal ondernemers en werken vaak samen aan nieuwe ideeën. We delen ideeën en bedenken oplossingen. I.s.m. met PulsUp brengen we reststromen voor hergebruik in kaart op ons bedrijventerrein.

Social Enterprise & Buy Social

Ecomondo is een winkel en platform voor circulaire start-ups en bedrijven met duurzame en lokale productie. Je vindt er veel mooie producten van Nederlandse en buitenlandse Social Enterprise ondernemers en organisaties. Om er een paar te noemen: Dopper, WakaWaka, Seepje, TonyChocolonely, LittleSun en Fairphone.

Door onze betrokkenheid en door producten van duurzame en sociale ondernemers een podium te bieden in onze shop creeën we maatschappelijke meerwaarde. Een deel van ons assortiment wordt lokaal geproduceerd en ingekocht bij zelfstandige ondernemers en leveranciers. We verkopen producten waar we achter staan en waarvan we weten dat je er wat aan hebt.

Keurmerken & certificaten

Ecomondo is SKAL bio gecertificeerd en aangesloten bij Social Enterprise. We bereiden ons actief voor om een B Corp te worden. Andere dure of ‘green wash’ keurmerken voor MVO en duurzaamheid hanteren we niet, zodoende kunnen we onze producten betaalbaar houden.

Betrokken

Ecomondo is betrokken bij verschillende duurzame initiatieven en crowdfunding. Zo zijn we nog steeds trots op twee van de eerste Doppers, hebben we via Oneplanetcrowd.com geïnvesteerd in de Waka Waka, via Crowdaboutnow in Kromkommer, via Indiegogo in de Rydon Pixio Solar Fietslamp en recent nog de BinBang voor makkelijk afval scheiden in huis of op kantoor. Natuurlijk mag RotterZwam uit Rotterdam niet ontbreken. Ook By the Ocean we Unite en een inspirerend bio- en permacultuurproject in het centrum van Barcelona heeft steun van ons gekregen.

Gerecyclede verpakking & papier, plasticvrij

Voor onze pakketten gebruiken we zoveel mogelijk hergebruikte verpakkingen en opvulmateriaal. Je herkent ze aan onze sticker ‘i’m a re-used-box‘. Dit scheelt niet alleen in papier en energie, maar vooral in transport en afval. De kosten van verzenddozen kunnen we op die manier laag houden, dat zie je terug in onze prijzen. Facturen, pakbonnen, schrijfbloks, onze folder en visitekaartjes zijn gemaakt van gerecycled papier. Voor het printen gebruiken we het inktbesparende lettertype Vera Sans van Ecofont. Kleine moeite, groot effect! Om de dozen dicht te plakken gebruiken we papieren tape.

CO2 compensatie & bomen

Bomen zuiveren onze lucht van CO2 en fijnstof. Dat vergeten veel mensen en beleidmakers wel eens. Bij Ecomondo zetten we ons actief in voor het behouden van bomen en het bevorderen van planten van extra bomen in onze eigen buurt. Dit doen we o.a. in samenwerking met de Bomenridders in Rotterdam. Onlangs hebben we nog 7 grote bomen behoed voor onrechtmatige kap door de gemeente. Dankzij ons staan er extra nieuwe bomen op het bedrijventerrein waar we onze winkel hebben. Ook doen we regelmatig aan guerillagardening en planten we wilgentwijgen waar het kan. De CO2 uitstoot van o.a. auto’s wordt opgenomen door de bladeren van bomen. Dit proces heet fotosynthese, hierbij neemt het blad water en CO2 op om zuurstof en glucose te produceren. Door meer bomen te planten zijn er meer bladeren, en dus meer CO2 opname.

Door te kiezen voor Triodos Bank en een Visa Greencard maken we meer groene investeringen mogelijk en hebben we ook al meer dan 7000 kilo CO2 gecompenseerd.

Ondersteuning sociaal, lokaal en duurzaam ondernemerschap

Leon Goedhart, oprichter van Ecomondo en grafisch ontwerper, heeft als sponsoring logo’s en flyers ontworpen voor o.a. Her-Ontdekt, Hip & Duurzaam,  ‘Leren & Repareren‘; een langlopend project voor leerlingen van de eerste duurzame basisschool in Nederland, de Wilgenstam in Rotterdam Schiebroek.

Voor het muziek- en theaterproject Rommel-Op waarbij basisschool kinderen van schoon afval en restmaterialen een hele theaterproductie doen is er veel werk verzet voor de communicatie en duurzaam drukwerk.

Boodschappen doen we vaak lokaal bij Rechtstreex en Natuurtalent. Om de zoveel tijd doen we mee aan de Natuurtalent Markt of Rotterdamse Oogst in Rotterdam Noord. Kom ook gezellig kijken.

Groene hosting

Een eco webshop draait natuurlijk op een ‘groene’ webserver, in een datacenter waar doordacht omgegaan wordt met energiebesparing en warmteontwikkeling. Ecomondo wordt groen gehost bij Antagonist, erkend door The Green Web Foundation.

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

Datacenters zijn verantwoordelijk voor meer dan 1% van het wereldwijde energieverbruik. Wij vinden het belangrijk dat we dit compenseren door milieubewust om te gaan met zaken als stroom, beheer en werkomgeving. Onze computers, netwerkapparatuur en server zijn geselecteerd op energiezuinigheid en zo min mogelijk warmteproductie.

Ook jij kunt je bedrijf of huishouden ‘groener’ maken. Wij hopen dat we je inspireren.

Samen werken we aan een mooiere wereld!