Kefir
Met Kefirko Kefir starter korrels maak je je eigen Kefir. Kefir is een vloeibare, (licht) koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank. Je kunt het overigens maken van dierlijke melk, plantaardige melk en zelfs van water. Kefir ontstaat dankzij fermentatie met speciale herbruikbare levende melkzuurbacterie- en gistculturen, genaamd kefirkorrels. Kefir is vergelijkbaar met drinkyoghurt (melkkefir) of met frisdrank (waterkefir). Net als ander gefermenteerd voedsel, kan kefir een gezonde toevoeging aan je dieet zijn dankzij probiotica.
Waarom Kefir?
Kefir is rijk aan eiwitten, makkelijk te verteren en een uitstekende bron van probiotica. Probiotica zijn levende, gunstige bacteriën die de darmen bereiken. Probiotica kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid.
- Versterkt de spijsvertering
- Verhoogt de immuniteit
- Verbetert de darmgezondheid
- Rijk aan eiwitten
- Bloeddrukverlagend
- Ondersteunt de botgezondheid
- Bevat antioxidanten
- Verbetert de huidgezondheid
Voor de bereiding van kefir heb je een kefirmaker nodig.
Fermentatie
Fermentatie is een proces dat plaatsvindt wanneer je kefirkorrels in water of (plantaardige) melk laat staan. Fermentatie is een stofwisselingsproces waarbij levende melkzuurbacterieculturen en gisten suiker consumeren en organische zuren, gassen en alcohol produceren. Traditioneel gebruiken we fermentatie om wijn en bier te produceren, om voedsel te conserveren (ingemaakte groente, zuurkool, kimchi) en voor lacto-fermentatie (kefir, yoghurt, kombucha).
We hebben levende melkzuurbacterie- en gistculturen nodig voor fermentatie. Kefirkorrels zijn zo’n combinatie van gisten en bacteriën in gedroogde vorm. Lactobacillen, bijvoorbeeld, zijn de bacteriën die lactose in melk (melksuikers) omzetten in melkzuur in yoghurt en kefir, waardoor het zijn zure smaak krijgt.
Melk Kefir Starter – 1gr.
1 Gram biologische melk kefir korrels maakt tot 6 gram verse melkkefir korrels, die heel lang mee gaan. Genoeg om een eerste 600ml melkkefir mee te bereiden van plantaardige of dierlijke melk. De houdbaarheid van de gedehydrateerde melk kefirkorrels is 1 jaar. De korrels worden geleverd met activerings-/verzorgingsinstructies en een kefirrecept.
Water Kefir Starter – 5gr.
5 Gram biologische waterkefir korrels is genoeg om een eerste 600ml waterkefir te bereiden. Waterkefir wordt gemaakt door met behulp van de kefirkorrels water met een suikeroplossing te laten fermenteren. De houdbaarheid van de gedehydrateerde water kefirkorrels is 1 jaar. De korrels worden geleverd met activerings-/verzorgingsinstructies en een kefirrecept.
Hoe gebruik ik de Kefir Starter Korrels?
Activeer eerst de gedroogde Kefir Starter Korrels.
Melkkefir
- Voeg de korrels toe aan 100 ml melk (dierlijk of plantaardig)
- Dek af en laat 24 uur gisten bij 20-24 °C. Na 12 uur voorzichtig roeren
- Zeef, gooi het water weg, was de korrels voorzichtig met lauw water
- Herhaal bovenstaande stappen 5-7 keer tot je activiteit merkt (verzuren, indikken). Gebruik na getoonde activiteit 200 ml melk
- Zodra de melk fermenteert tot kefir, zijn de korrels klaar voor gebruik
Waterkefir
- Los 30 g suiker op in 300 ml ongechloreerd water (gebruik 1/2 ongeraffineerde suiker)
- Voeg Kefirkorrels toe + een snuifje zuiveringszout
- Dek af en laat 3-4 dagen gisten bij 20-24 °C
- Zeef en gooi het water weg
- Herhaal bovenstaande stappen 5-7 keer tot je activiteit merkt. Hierbij steeds 2 dagen laten gisten
- Zeef en gebruik de korrels voor waterkefir
Stimuleer de groei van de kefirkorrels door tijdens de eerste stappen wat ongeraffineerde bruine suiker toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld 25 gr witte en 5 gr bruine suiker. Het is namelijk belangrijk om tijdens het activeringsproces van de korrels tenminste een deel suiker te gebruiken dat rijk is aan mineralen. Gebruik na verloop van tijd witte suiker. Als de geactiveerde kefirkorrels te papperig worden, wijst dat op overmineralisatie.
Waarschuwing
Alle gefermenteerde voedingsmiddelen kunnen sporen van alcohol en histamine bevatten. Bereidt u waterkefir voor kinderen, zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven? Vraag dan medisch advies vóór gebruik.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.