Met de Pickle Press, ook wel Tsukemonoki genoemd, maak je snel je eigen gefermenteerde groenten en ‘pickles’. Tsukemonoki is de snelle fermentatiemethode die veel wordt gebruik in Japan. De Pickle Press van Terra Sana wordt geleverd in een doosje met gebruiksaanwijzing en met recepten voor gefermenteerde kool, bietjes, broccoli, bloemkool, wortelen, pompoen en uien. Maar ook fruit is heel lekker. En je kunt de pers ook gebruiken als tofupers. Zo kun je snel en hygiënisch aan de slag. Je kunt ook eenvoudig restjes groente omzetten om food waste tegen te gaan. Heb je een beetje kool over, of heb je veel komkommer? Doe ze dan in de Pickle Press en maak er een gepickled bijgerechtje van. Lekker bij Aziatische gerechten, sushi of op een broodje knakworst. De Pickle Pers gebruik je voor korte fermentaties, variërend van een half uur tot een week.
Fermenteren met de Pickle Press
Fermenteren verandert het voedsel, wij zeggen ook wel ‘veredelt’ voedsel. Door te fermenteren met de Pickle Press verrijk je je eten en kun je het langer houdbaar maken. In een paar uur tijd geef je je eten een heerlijke, unieke smaak. Sommige producten worden beter verteerbaar en tegelijkertijd zorgt fermenteren ervoor dat voedsel langer bewaard kan worden. Vooral groenten kun je makkelijk in de Pickle Press fermenteren. Ook fruit is goed te fermenteren. Denk dan vooral aan perziken, pruimen, abrikozen en exotisch fruit als ananas en mango. Door het omzettingsproces worden vaak talloze voor de mens waardevolle vitaminen en andere organische verbindingen gevormd.
Fermenteren is gezond en vormt een gezonde, levende aanvulling op je voeding. Er zijn aanwijzingen dat volkeren, waar men dagelijks natuurlijk gefermenteerde voedingsmiddelen nuttigt, langer leven en ook langer vitaal en gezond blijven.
Hoe gebruik je de Pickle Press?
Als je nog nooit groente of fruit hebt gefermenteerd biedt de Pickle Pers de leukste manier om ermee te beginnen. De meest eenvoudige en snelle manier van bereiding is om gesneden groente of fruit (zoals bijvoorbeeld paprika, koolsoorten, komkommer, wortels, rode bieten, gember, uien, courgettes, perziken, abrikozen, pruimen en mango’s) met een beetje zeezout te vermengen en dit in de Pickle Press te laten fermenteren. Door het aandraaien van het deksel met een veer ontstaat druk op de groenten.
Zorg er wel voor dat de pers voor minimaal de helft gevuld is, zodat er genoeg druk ontstaat. Let er ook op dat je de groenten gelijkmatig verdeelt in de Pickle Press, zodat de drukplaat niet kantelt en schuin komt te staan. Afhankelijk van de groente of fruit kun je het een uur tot een paar dagen laten staan. Over het algemeen zorgt een langere fermentatieperiode voor meer zuur, maar ook de hartige smaak van de producten zal toenemen.
Zo maak je je je eigen pickle:
Stap 1: doe 400 g van je favoriete fijngesneden groente (of fruit) in de pickle pers.
Stap 2: Voeg 2 el genmai su, ume su of mirin toe.
Stap 3: Voeg 1 tl kruiden toe (optioneel).=
Stap 4: kneed 6-8 g zout door de groente (2% van het groentegewicht)
Stap 5: heb een paar uur geduld. 1 uur voor een licht gefermenteerde smaak, een aantal dagen voor een écht gefermenteerde smaak. Met 4 uur zit je altijd goed. Proef tot je het lekker vindt!
Stap 6: Giet de pickle af en breng je pickle op smaak met bijvoorbeeld umeboshi, furikake of tahin
Stap 7: bewaar je pickle 3 dagen in de koelkast
Japanse groenteborstel Tawashi
Om te pickelen met (wortel)groentes mét schil, kun je een borstel gebruiken om de groente (en ook champignons) mee schoon te borstelen. In Japan heet zo’n groenteborstel Tawashi. Bij ons in de webshop hebben we diverse scrubbing brushes van Loofco. Dankzij de ronde vorm kan de scrubber ook moeilijke of raar gevormde plekken bereiken. Zo blijft er zoveel mogelijk bewaard van de knapperigheid en vitamines.
Onderhoud
Direct na gebruik schoonmaken. Het wordt aanbevolen om de Pickle Press met de hand schoon te maken, maar hij kan op eco stand ook in de vaatwasser gereinigd worden. Omdat het een kunststof product is, kun je het niet uitkoken of in de magnetron gebruiken.
Nog meer fermenteren?
Wil je meer fermenteren, kimchi of echte zuurkool maken? Kijk dan eens naar de RotPot. De RotPot is een glazen weckpot, compleet met kruidenmixen, waarmee je groenten langer kunt fermenteren. Je kunt er ook ketchup en roomboter mee maken. Recepten, tips en weetjes vind je in het fermentatie kookboek Zuurgoed.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.