Statement Ecomondo op bericht van de NVWA over veiligheid Bamboe Koffiebekers

veiligheid bamboe koffiebeker veilig

Vandaag hebben we via de media kennisgenomen van het NVWA artikelLet op met servies van bamboe en melamine dat alle bamboe koffiebekers per direct uit de handel moeten worden gehaald. Wij zijn overrompeld door de abrupte manier van handelen van de NVWA, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen producten die wel en niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen.

Voor de goede orde: Ecoffee Cup koffiebekers zijn veilig en voldoen aan de strikte voedselveiligheidsnormen die bij iedere productie onafhankelijk getest worden door TüV Rheinland, SGS en Intertek. Het aandeel melamine in deze bekers is minder dan 2% en de officiële testrapporten tonen aan dat de migratie van melamine niet detecteerbaar is of ver onder de norm zit.

We benadrukken dat er géén sprake is van een ‘recall’ of terugroepactie, maar een verkoopstop. Daarom nemen wij geen bekers retour of vergoeden we geen bekers die gekocht zijn voor 31 januari 2021. We hebben zelf uitgebreid onderzoek gedaan naar de certificaten, herkomst en hebben nauw contact met de producent, zodat we kunnen aantonen dat dit product veilig is. Hier kun je ook meer over lezen in onze andere bericht over de veiligheid van Ecoffee Cup bamboe koffiebekers.

Op dit moment hebben we begrepen dat het bericht van de NVWA vooral bedoeld is voor producten die qua uiterlijk lijken op Ecoffee Cup, maar in werkelijkheid tot 60% aan melamine kunnen bevatten. Bij zeer hoge en langdurige verhitting zouden schadelijke stoffen boven de normen vrij kunnen komen. Veel goedkope bamboe koffiebekers uit China voldoen niet aan die normen. Wij vinden het heel jammer dat alle bamboe koffiebekers zoals die van Ecoffee Cup hierdoor in een kwaad daglicht komen te staan.

Ecoffee Cup koffiebekers zijn wel veilig

Ecoffee Cup bekers zijn van hoge kwaliteit en gemaakt van natuurlijke bamboevezels, maïsmeel en plantaardige hars uit soja, aloë en guar. Het aandeel melamine in Ecoffee Cup bekers is minder dan 2% per Cup. De bekers zijn onafhankelijk getest door TüV Rheinland en Intertek en de rapporten zijn hier in te zien (LFGB testrapport). De testen zijn uitgevoerd volgens de strikte Europese voedselveiligheidsormen*.

Veiligheid van de producten en de gebruikers heeft bij Ecomondo de hoogste prioriteit. Niet voor niets controleren we producten zelf en vragen we naar de herkomst van de grondstoffen en keuringscertificaten. Klanten van Ecomondo en Ecoffee Cup kunnen gerust zijn dat hun beker aan de voedselveiligheidsnormen voldoet. Zij kunnen dus veilig van hun duurzame bamboe koffiebeker gebruik blijven maken en bijdragen aan een samenleving zonder single use plastics.

Wij blijven de berichtgeving uiteraard nauw volgen en houden jullie op de hoogte bij nieuwe ontwikkelingen. Wij voldoen uiteraard aan de richtlijnen van de NVWA en zullen de Ecoffee Cup (tijdelijk) niet meer aanbieden in onze shop in afwachting van meer nieuws. Voor eventuele vragen staan we iedereen graag te woord of brengen we je in contact met Ecoffee Cup.

* LFGB Food Contact requirements directives (EC) No. 1935/ 2004 and (EC) No. 10/ 2011

Leon Goedhart, oprichter

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 27 reviews.