Thermosflessen en melk? 5 Tips om vieze geurtjes uit je thermosfles of -beker te krijgen

thermosfles schoonmaken geurtjes

De laatste tijd krijgen we nogal wat vragen van ouders die een mooie herbruikbare thermosfles of waterfles voor hun kinderen gekocht hebben. De melk die ze hebben meegegeven in de flessen zorgt voor geurtjes in de fles of de dop, of de afsluitring van de dop verkleurd. Sommige ouders melden dat de fles erg is gaan stinken na het gebruik van melk. Hoe komt het dat de fles of beker gaat stinken?

De melk kan namelijk voor restjes zorgen in de randen en in de afsluitring. En restjes, daar zijn bacteriën en schimmels dol op! Ze kunnen zorgen voor nare luchtjes en dat is niet is wat je wil in een beker of fles die je graag gebruikt. Zeker als de fles na gebruik nog een dag in een schooltas zonder koeling ligt is het feest. Dit kan overigens ook met vruchtensap of siroop gebeuren. Het is echt belangrijk dat je de fles meteen na gebruik afspoelt om nare geurtjes en bacteriën geen kan te geven. Zelfs met een RVS fles van de betere merken ontkom je daar niet aan.

We delen graag enkele tips om geur uit thermosflessen, waterflessen en bekers te krijgen:

1. Water met baking soda: Vul je beker of fles met lauw water en voeg twee schepjes baking soda toe, en laat ‘t geheel rusten voor ‘n uur. Spoel de beker of fles daarna goed om. Kristalsoda kan ook, maar dat is wat agressiever.

2. Water met citroensap: Laat de beker met citroenwater een dag of de hele nacht staan. De citroensap verwijdert vieze luchtjes en doodt bacteriën. Voor nog meer effectiviteit kun je er een snufje zout aan toevoegen. Hierna goed omspoelen, desnoods met schoon water en een sopje.

3. Tip B kun je ook met een scheutje azijn uitvoeren, maar daarna moet je ‘m wel goed afwassen anders ruikt de beker naar azijn. Gebruik geen schoonmaakazijn!

4. Gebruik een kunstgebit-bruistablet en laat dit een nachtje staan. Daarna grondig omspoelen.

5. Gebruik altijd schoon water en een schone vaatdoek bij het afwassen. Was bekers, flessen en glazen als eerste af.

En last but not least: verwijder ook de afsluitring uit de dop, laat deze weken en maak ‘m goed schoon. Deze ring kan namelijk gaan verkleuren als je melk of andere vloeistoffen dan water meeneemt in de fles.

Schoonmaken met een flessenborstel

Wil je zeker van dat alle hoekjes schoon worden, of wil je aanslag verwijderen? Gebruik dan een flessenborstel die speciaal geschikt is voor waterflessen. Deze hebben we in verschillende maten.

Thermosflessen en de vaatwasser

Let op dat niet alle thermosflessen in de vaatwasser kunnen. Alleen de Dopper thermosfles is vaatwasserbestendig. Andere thermosflessen kunnen een gaatje aan de onderkant hebben, dat afgedekt is met een stickertje. En Sommige doppen of deksel hebben een deel dat gelijmd is. Door de hitte en de agressievere schoonmaakproducten in een vaatwasser kan de lijm oplossen. Een thermosfles blijft vaak mooier als je ‘m met de hand afwast.

Dus, geef geurtjes geen kans. Maak je fles na ieder gebruik goed schoon! Zo kun je jarenlang genieten van een mooie fles of duurzame beker. En wat betreft melk in een thermosfles? Dat laten we graag aan ouders zelf over. Wel stellen we de vraag: ‘Is melk echt nodig of kunnen kinderen ook water mee naar school krijgen? Of misschien wel thee?’ Wij zien steeds meer ouders die kinderen water mee geven in een waterfles of thermosfles.

 

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 27 reviews.