Test Bamboe Koffiebekers

bamboe koffiebeker test

Ecoffee Cup is veilig te gebruiken

Bamboe koffiebekers zijn er in vele soorten en maten. Ecomondo is officieel verkooppunt van de Ecoffee Cup Bamboe Koffiebeker. We hebben gekozen voor het merk Ecoffee Cup, omdat zij staan voor goede kwaliteit, en vanwege de ruime keuze aan beschikbare modellen, de mooie designs en de service. Ook voor de zakelijke markt leveren we graag een functionele en betaalbare koffiebeker die voldoet aan alle eisen en veilig te gebruiken is. In het kader van transparantie en onze kritische blik schrijven we dit bericht, ondersteund door de officiële rapportages en de Declaration of Conformity.

Test bamboe bekers vs. het gebruik in de praktijk

Recentelijk is er in Duitsland een artikel verschenen waarin verschillende bamboe koffiebekers worden onderworpen aan een ‘Worst Case Scenario’ test. Daarin wordt gekeken of er stoffen zoals melamine en formaldehyde vrijkomen bij een voorverhitte beker met daarin een vloeistof met 3% azijnzuur die gedurende twee uur continu op 70C wordt gehouden. Dit proces wordt vervolgens zes keer herhaald. Uit de resultaten bleek dat bij sommige bekers, waaronder een Ecoffee Cup uit de vorige generatie, de gehanteerde maximale waarde werd overschreden. Naar aanleiding van dit onderzoek is onrust ontstaan. Het resultaat van de test wijkt echter af van de uitgebreide testen die door TüV Rheinland en Intertek zijn gedaan. In deze onafhankelijke tests voldoet Ecoffee Cup ruimschoots aan alle normen van de EU en liggen de gemeten hoeveelheden in een worst case scenario test veel lager.

Waarom de recente test in Duitsland afweek wordt nog onderzocht, maar er wordt gedacht aan een afwijking in dit specifieke model ’Stockholm’. Dit oude model wordt door ons niet meer aangeboden. Er is dus geen enkele reden tot ongerustheid. Ook omdat koffie of thee bij normaal gebruik nooit een urenlange constante temperatuur en hoge zuurgraad heeft. De waardes die bij normaal gebruik zouden kunnen worden gemeten zijn zo gering dat deze niet of nauwelijks detecteerbaar zijn.

Bij Ecomondo zijn we zeer kritisch op de producten die we aanbieden. Daarom kun je hier de testrapporten van TüV Rheinland en de Declarations of Conformity / Compliance en het statement van Ecoffee Cup downloaden voor de Ecoffee Cup 2.0. Door de officiële rapporten te publiceren hopen we eventuele zorgen te kunnen wegnemen, zodat onze klanten een juiste, weloverwogen keuze kunnen maken bij de aanschaf van een herbruikbare bamboe koffiebeker.

Download het testrapport van TüV Rheinland

Download de Declarations of Conformity

Download het officiële statement van Ecoffee Cup

 

Achtergrond informatie Melamine & Formaldehyde

De EFSA (The European Food Safety Authority) en de WHO hebben onderzoek gedaan naar melamine en hebben de TDI (Total Daily Intake) norm gezet op 0.2 milligram per kilogram lichaamsgewicht*. The Tolerable Daily Intake is de hoeveelheid van een stof die elke dag gedurende een heel leven uitgesmeerd mag worden zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Volgens de WHO is the TDI for melamine gezet op 0.2 mg per kg gewicht. Met andere woorden: 10 mg melamine per dag is niet schadelijk voor een persoon die 50 kg weegt. Ter vergelijk, uitgaand van de TüV Rheinland rapportage van de Ecoffee Cup ligt het aandeel melamine ver onder norm, namelijk 0,08 miligram per beker** in de Worst Case Scenario Test (vloeistof met 3% zuurgraad, constant 70C gedurende twee uur).
(*bron: EFSA TDI Melamine **bron: German §31 LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch) door TüV Rheinland – Download Rapport)

De World Health Organization (WHO) schrijft dit over formaldehyde*: Formaldehyde komt van nature voor in voeding, en voeding kan formaldehyde bevatten door het roken en roosteren (bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte en geroosterde graansoorten), door het koken (door het aanbranden van een product). Fruit en groente, melk en kaas, vlees en vis; ze bevatten allemaal formaldehyde. Ook in huis en buitenshuis zijn er veel bronnen van formaldehyde, denk aan meubels, behang, schoonmaakproducten, textielsoorten, elektronische apparatuur. Iedereen komt dagelijks in contact met formaldehyde; een dagelijkse maximum inname is moeilijk in te schatten.
(*bron: WHO Formaldehyde)

Feiten en fabels over bamboe koffiebekers

Er zijn merken en winkels die je willen doen geloven dat een bamboebeker biologisch afbreekbaar is. Wat ze ook vertellen, bamboe koffiebekers zijn niet biologisch afbreekbaar! Bekers en serviessets die hoofdzakelijk uit bamboevezels bestaan bevatten bindmiddelen om de plantaardige vezels bij elkaar te houden. Dit zijn vooral plantaardige harsen, maar ook de kunststoffen melamine en formaldehyde. De Ecoffee Cup koffiebeker bestaat uit bamboevezels, maisvezels, plantaardige hars van soja en aloe vera en een klein percentage melamine/formaldehyde. Het grootste deel van de beker bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Feit is dat de nieuwe Ecoffee Cup 2.0 range die vanaf augustus door ons verkocht wordt zelfs minder dan 3% melamine bevat en daardoor voorop loopt ten opzichte van andere producenten. Bij normaal en dagelijks gebruik van de Ecoffee Cup Bamboe koffiebeker liggen de waardes van eventuele migratie van kunststoffen ver onder de normen en is het dus veilig om uit te drinken.

N.B. Producten die voor 100% uit bamboe bestaan, zoals het handvat van de humble brush tandenborstel en de bamboe snijplank zijn wél biologisch afbreekbaar. Bovenstaand verhaal is op deze producten niet van toepassing, omdat er geen harsen/bindmiddelen nodig zijn bij de vervaardiging van deze producten.

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 18 reviews.