Test Bamboe Koffiebekers

bamboe koffiebeker test

Ecoffee Cup is veilig te gebruiken

Bamboe koffiebekers zijn er in vele soorten en maten. Ecomondo is officieel verkooppunt van de Ecoffee Cup Bamboe Koffiebeker. We hebben gekozen voor het merk Ecoffee Cup, omdat zij staan voor goede kwaliteit, en vanwege de ruime keuze aan beschikbare modellen, de mooie designs en de service. Ook voor de zakelijke markt leveren we graag een functionele en betaalbare koffiebeker die voldoet aan alle eisen en veilig te gebruiken is. In het kader van transparantie en onze kritische blik schrijven we dit bericht, ondersteund door de officiële rapportages en de Declaration of Conformity.

Test bamboe bekers vs. het gebruik in de praktijk

Recentelijk is er in Duitsland een artikel verschenen waarin verschillende merken bamboe koffiebekers worden onderworpen aan een ‘Worst Case Scenario’ test. Dit is een standaard test volgens DIN EN 1186-9 die niets over het dagelijks gebruik zegt. Vergelijk het met een crashtest voor auto’s. De test week echter af van de standaard door de cup voor te verhitten. Ook is er een ouder model en slechts 1 exemplaar getest. Door onvolledige info roept het artikel helaas meer vragen op dan het antwoorden geeft. Ook de Consumentenbond heeft een deel van dit artikel overgenomen en heeft er onterecht een verontrustende kop bovengeschreven. Graag geven we duiding aan de test en geven aan dat volgens de nieuwste testen van TüV Rheinland er bij normaal gebruik zo goed als geen gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen.

In deze extreme test werd onderzocht of er stoffen zoals melamine en formaldehyde vrijkomen. Hoe is de test uitgevoerd? In een ‘voorverhitte’ beker van de vorige generatie Ecoffee Cup (model Stockholm) werd een vloeistof met 3% azijnzuur gedurende twee uur continu op 70°C gehouden. Dit proces werd vervolgens zes keer herhaald. Uit de resultaten bleek dat bij sommige merken bekers, waaronder de Ecoffee Cup Stockholm die reeds uit het assortiment is, de gehanteerde maximale waarde werd overschreden. Naar aanleiding van dit onderzoek is onrust ontstaan. Het resultaat van de test wijkt echter af van de uitgebreide testen die door TüV Rheinland en Intertek zijn gedaan. In deze onafhankelijke tests voldoet Ecoffee Cup wél ruimschoots aan alle normen van de EU en liggen de gemeten hoeveelheden in een worst case scenario test veel lager. De officiële testen kun je hieronder downloaden en inzien.

Waarom de recente test in Duitsland afweek wordt nog onderzocht, maar er wordt gedacht aan een afwijking in dit specifieke model ’Stockholm’, of het voorverwarmen van de beker. Belangrijk om te weten: dit oude model wordt door ons niet meer aangeboden. Ecomondo biedt alleen recente Ecoffee Cup koffiebekers aan die aan alle strikte EU-normen voldoet. Er is dus geen reden tot ongerustheid. Ook omdat koffie of thee bij normaal gebruik nooit een urenlange constante temperatuur en hoge zuurgraad heeft. De waardes die bij normaal gebruik zouden kunnen worden gemeten zijn zo gering dat deze niet of nauwelijks detecteerbaar zijn.

Wij vinden dat de test had uitgevoerd moeten worden door middel van een vergelijkende test, tegelijkertijd met papieren koffiebekers die altijd plastic bevatten en bekers die volledig bestaan uit melamine en/of kunststof. Ook had de test uitgevoerd moeten worden in een realistisch situatie, zoals bij normaal gebruik van toepassing is.

Ecoffee Cup 2.0

Bij Ecomondo zijn we zeer kritisch op de producten die we aanbieden. Daarom kun je hier de testrapporten van TüV Rheinland en de Declarations of Conformity / Compliance en het statement van Ecoffee Cup downloaden voor de Ecoffee Cup. Door de officiële rapporten te publiceren hopen we eventuele zorgen te kunnen wegnemen, zodat onze klanten een juiste, weloverwogen keuze kunnen maken bij de aanschaf van een herbruikbare bamboe koffiebeker. Ook de rapporten van de oudere generatie koffiebekers hebben wij ter inzage; zowel de oude als de nieuwe generatie koffiebekers voldoen aan alle normen voor voedselveiligheid.

Download het officiële statement van Ecoffee Cup

Download het testrapport van TüV Rheinland 2018 – serie 2018

Download het testrapport van TüV Rheinland 2019 – serie 2019

Download de Declarations of Conformity

Reactie Ecoffee Cup Nederland op artikel consumentenbond

Achtergrond informatie Melamine & Formaldehyde

De EFSA (The European Food Safety Authority) en de WHO hebben onderzoek gedaan naar melamine en hebben de TDI (Total Daily Intake) norm gezet op 0.2 milligram per kilogram lichaamsgewicht*. The Tolerable Daily Intake is de hoeveelheid van een stof die elke dag gedurende een heel leven uitgesmeerd mag worden zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Volgens de WHO is the TDI for melamine gezet op 0.2 mg per kg gewicht. Met andere woorden: 10 mg melamine per dag zou niet schadelijk zijn voor een persoon die 50 kg weegt. Ter vergelijk, uitgaand van de TüV Rheinland rapportage van de Ecoffee Cup ligt het aandeel melamine ver onder norm, namelijk 0,08 miligram per beker** in de Worst Case Scenario Test (vloeistof met 3% zuurgraad, constant 70C gedurende twee uur).
(*bron: EFSA TDI Melamine **bron: German §31 LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch) door TüV Rheinland – Download Rapport).

De World Health Organization (WHO) schrijft dit over formaldehyde*: Formaldehyde komt van nature voor in voeding, en voeding kan formaldehyde bevatten door het roken en roosteren (bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte en geroosterde graansoorten), door het koken (door het aanbranden van een product). Fruit en groente, melk en kaas, vlees en vis; ze bevatten allemaal formaldehyde. Ook in huis en buitenshuis zijn er veel bronnen van formaldehyde, denk aan meubels, behang, schoonmaakproducten, textielsoorten, elektronische apparatuur. Iedereen komt dagelijks in contact met formaldehyde; een dagelijkse maximum inname is moeilijk in te schatten.
(*bron: WHO Formaldehyde)

Feiten en fabels over bamboe koffiebekers

Er zijn merken en winkels die je willen doen geloven dat een bamboebeker biologisch afbreekbaar is. Wat ze ook vertellen, bamboe koffiebekers zijn niet biologisch afbreekbaar! Bekers en serviessets die hoofdzakelijk uit bamboevezels bestaan bevatten bindmiddelen om de plantaardige vezels bij elkaar te houden. Dit zijn vooral plantaardige harsen, maar ook de kunststoffen melamine en formaldehyde. De Ecoffee Cup koffiebeker bestaat uit bamboevezels, maisvezels, plantaardige hars van soja en aloe vera en een klein percentage melamine/formaldehyde. Het grootste deel van de beker bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Feit is dat de nieuwe Ecoffee Cup 2.0 range die vanaf eind juli 2019 door ons verkocht wordt, zelfs minder dan 3% melamine bevat en daardoor voorop loopt ten opzichte van andere producenten. Bij normaal en dagelijks gebruik van de Ecoffee Cup Bamboe koffiebeker liggen de waardes van eventuele migratie van kunststoffen ver onder de normen en is het dus veilig om uit te drinken.

N.B. Producten die voor 100% uit bamboe bestaan, zoals het handvat van de Humble Brush tandenborstel en de bamboe snijplank zijn wél biologisch afbreekbaar.

Dit artikel is op 8 oktober 2019 geupdatet n.a.v. het artikel in de Consumentengids van september 2019.

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 12 reviews.