Ecoffee Cup is wél veilig te gebruiken
Bamboe koffiebekers zijn er in vele soorten en maten. Ecomondo is officieel verkooppunt van de Ecoffee Cup Bamboe Koffiebeker. We hebben gekozen voor het merk Ecoffee Cup, omdat zij staan voor goede kwaliteit, de ruime keuze aan beschikbare modellen, de mooie designs en de service. Ook voor de zakelijke markt leveren we graag een functionele en betaalbare koffiebeker die voldoet aan alle eisen en veilig te gebruiken is. In het kader van transparantie en onze kritische blik schrijven we dit bericht, ondersteund door de officiële rapportages en de Declaration of Conformity.
UPDATE: De NVWA heeft op 15 februari 2021 een nieuwsbericht geplaatst en stelt dat bamboe servies en bekers niet veilig zijn. Momenteel zijn we niet langer toegestaan om bamboe koffiebekers te verkopen, ook al voldoet het merk Ecoffee Cup dat we voeren WEL aan de normen. Een Ecoffee Cup is dus veilig in het gebruik. DE NVWA heeft hier mede toe besloten omdat er steeds vaker imitatiebekers geïmporteerd worden en gekocht worden op goedkope Chinese webshops. Het onderscheid is hierdoor voor de consument moeilijk te zien. Helaas wordt geen onderscheid gemaakt en lijden de goede aanbieders van biobased producten onder de slechte.
Voor de goede orde: Ecoffee Cup koffiebekers zijn veilig en voldoen aan de strikte voedselveiligheidsnormen die bij iedere productie onafhankelijk getest worden door TüV Rheinland, SGS en Intertek. Het aandeel melamine in deze bekers is minder dan 2% en de officiële testrapporten tonen aan dat de migratie van melamine niet detecteerbaar is of ver onder de norm zit. De productie heeft altijd plaatsgevonden volgens de nieuwste inzichten en technologieën. Iedere productie is gecontroleerd en gecertificeerd door internationaal gerenommeerde keuringsinstanties volgens de strenge Europese normen, wetgeving en de standaard LFGB Food Safety.
Dit is de echte reden waarom er een verkoopstop is gekomen
De EU heeft de normering en richtlijnen voor goedkeuring en toelating van vulmiddelen zoals bamboe in voedselcontactproducten aangescherpt. Bamboe is ineens beoordeeld als ‘gras’ in plaats van hout, bamboevezel mag derhalve niet meer toegepast worden in voedselcontactproducten, maar houtvezel wel. Wij zijn overrompeld door de abrupte manier van handelen van de NVWA, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijven die wel en niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. De autoriteiten hebben ons en de producent Ecoffee Cup nooit informatie gestuurd over hoe en wanneer deze wetswijziging gehandhaafd zou gaan worden.
Wat betekent dit voor consumenten:
Test bamboe bekers vs. dagelijks gebruik
In een artikel van test.de uit Duitsland en waarop de Consumentenbond hun artikel over bamboe koffiebekers baseert, worden verschillende merken koffiebekers onderworpen aan een ‘Worst Case Scenario’ test. Dit is een standaard test volgens DIN EN 1186-9 die niets over het dagelijks gebruik zegt. Vergelijk het met een crashtest voor auto’s. De test week echter af van de standaard door de cup voor te verhitten. Het geteste model van Ecoffee Cup is geproduceerd tussen 2014 en 2017 en betreft een ouder model dat, zoals destijds op de verpakking aangegeven was, nog niet geschikt was voor gebruik in de magnetron. Ook is er slechts 1 exemplaar getest en werd er geen ‘peer-review’ toegestaan. Door onvolledige info roept het artikel helaas meer vragen op dan het antwoorden geeft.
Graag geven we duiding aan de test en geven aan dat volgens de nieuwste testen van TüV Rheinland er bij normaal gebruik zo goed als geen gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen.
In deze extreme test werd onderzocht of er stoffen zoals melamine en formaldehyde vrijkomen. Hoe is de test uitgevoerd? In een ‘voorverhitte’ beker van de vorige generatie Ecoffee Cup model Stockholm (2014-2017) werd een vloeistof met 3% azijnzuur gedurende twee uur continu op 70°C gehouden. Dit proces werd vervolgens zes keer herhaald. Uit de resultaten bleek dat bij sommige merken bekers, waaronder de Ecoffee Cup Stockholm die reeds uit het assortiment is, de gehanteerde maximale waarde werd overschreden. Naar aanleiding van dit onderzoek en het artikel is onrust ontstaan. Het resultaat van de test wijkt echter af van de uitgebreide testen die door TüV Rheinland en Intertek zijn gedaan. In deze onafhankelijke tests voldoet Ecoffee Cup wél ruimschoots aan alle normen van de EU en liggen de gemeten hoeveelheden in een worst case scenario test veel lager en zelfs lager dan de Europese norm voor voedselveiligheid. De officiële testen kun je hieronder downloaden en inzien.
Waarom de recente test in Duitsland afweek wordt nog onderzocht, maar er wordt gedacht aan een afwijking in dit specifieke model ’Stockholm’, of het voorverwarmen van de beker. Belangrijk om te weten: dit oude model dat niet geschikt was voor de magnetron wordt door ons niet meer aangeboden. Ecomondo biedt alleen recente Ecoffee Cup koffiebekers aan die aan alle strikte EU-normen voldoet. Er is dus geen reden tot ongerustheid. Ook omdat koffie of thee bij normaal gebruik nooit een urenlange constante temperatuur en hoge zuurgraad heeft. De waardes die bij normaal gebruik zouden kunnen worden gemeten zijn zo gering dat deze niet of nauwelijks detecteerbaar zijn.
Wij vinden dat de test had uitgevoerd moeten worden door middel van een vergelijkende test, tegelijkertijd met papieren koffiebekers die altijd plastic bevatten en bekers die volledig bestaan uit melamine en/of kunststof. Ook had de test uitgevoerd moeten worden in een realistisch situatie, zoals bij normaal gebruik van toepassing is.
Ecoffee Cup 2.0
Bij Ecomondo zijn we zeer kritisch op de producten die we aanbieden. Daarom kun je hier de testrapporten van TüV Rheinland en de Declarations of Conformity / Compliance en het statement van Ecoffee Cup downloaden voor de Ecoffee Cup. Door de officiële rapporten te publiceren hopen we eventuele zorgen te kunnen wegnemen, zodat onze klanten een juiste, weloverwogen keuze kunnen maken bij de aanschaf van een herbruikbare bamboe koffiebeker. Ook de rapporten van de oudere generatie koffiebekers hebben wij ter inzage; zowel de oude als de nieuwe generatie koffiebekers voldoen aan alle normen voor voedselveiligheid.
Download het officiële statement van Ecoffee Cup
Download het testrapport van TüV Rheinland 2018 – serie 2018
Download het testrapport van TüV Rheinland 2019 – serie 2019
Download de Declarations of Conformity
Reactie Ecoffee Cup Nederland op artikel consumentenbond
Achtergrond informatie Melamine & Formaldehyde
De Consumentenbond heeft een deel van het Duitse artikel overgenomen en heeft er onterecht een verontrustende kop bovengeschreven. Zij geven verder geen duiding hoe de test tot stand is gekomen. Ook worden er ‘algemene feiten’ over Melamine en Formaldehyde genoemd die alleen kunnen plaatsvinden bij een grote dosis en dus niets met de testwaarden uit het onderzoek te maken hebben. Formaldehyde komt ook vrij bij het koken of bakken van voedingsmiddelen, een haardvuur en in nog grotere mate bij het roken van sigaretten. Ondertussen mogen sigaretten nog wel verkocht worden volgens de NVWA.
De EFSA (The European Food Safety Authority) en de WHO hebben onderzoek gedaan naar melamine en hebben de TDI (Total Daily Intake) norm gezet op 0.2 milligram per kilogram lichaamsgewicht*. The Tolerable Daily Intake is de hoeveelheid van een stof die elke dag gedurende een heel leven uitgesmeerd mag worden zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. Volgens de WHO is the TDI for melamine gezet op 0.2 mg per kg gewicht. Met andere woorden: 10 mg melamine per dag zou niet schadelijk zijn voor een persoon die 50 kg weegt. Ter vergelijk, uitgaand van de TüV Rheinland rapportage van de Ecoffee Cup ligt het aandeel melamine ver onder norm, namelijk 0,08 miligram per beker** in de Worst Case Scenario Test (vloeistof met 3% zuurgraad, constant 70C gedurende twee uur).
(*bron: EFSA TDI Melamine **bron: German §31 LFGB (Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch) door TüV Rheinland – Download Rapport).
De World Health Organization (WHO) schrijft dit over formaldehyde*: Formaldehyde komt van nature voor in voeding, en voeding kan formaldehyde bevatten door het roken en roosteren (bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte en geroosterde graansoorten), door het koken (door het aanbranden van een product). Fruit en groente, melk en kaas, vlees en vis; ze bevatten allemaal formaldehyde. Ook in huis en buitenshuis zijn er veel bronnen van formaldehyde, denk aan meubels, behang, schoonmaakproducten, textielsoorten, elektronische apparatuur. Iedereen komt dagelijks in contact met formaldehyde; een dagelijkse maximum inname is moeilijk in te schatten.
(*bron: WHO Formaldehyde)
Feiten en fabels over bamboe koffiebekers
Er zijn merken en winkels die je willen doen geloven dat een bamboebeker biologisch afbreekbaar is. Wat ze ook vertellen, bamboe koffiebekers zijn niet biologisch afbreekbaar! Bekers en serviessets die hoofdzakelijk uit bamboevezels bestaan bevatten bindmiddelen om de plantaardige vezels bij elkaar te houden. Dit zijn vooral plantaardige harsen, maar ook de kunststoffen melamine en formaldehyde. De Ecoffee Cup koffiebeker bestaat uit bamboevezels, maisvezels, plantaardige hars van soja en aloe vera en een klein percentage melamine/formaldehyde. Het grootste deel van de beker bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Feit is dat de nieuwe Ecoffee Cups die sinds 2018 door ons verkocht wordt, zelfs minder dan 2% melamine bevat en daardoor voorop loopt ten opzichte van andere producenten. Bij normaal en dagelijks gebruik van de Ecoffee Cup Bamboe koffiebeker liggen de waardes van eventuele migratie van kunststoffen ver onder de normen en is het dus veilig om uit te drinken.
N.B. Producten die voor 100% uit bamboe bestaan, zoals het handvat van de Humble Brush tandenborstel en een bamboe snijplank zijn wél biologisch afbreekbaar.
Dit artikel is op 15 februari 2021 geupdatet n.a.v. het artikel van de NVWA.