Hoe gebruik je compost?

compostwormen compost

Omdat we nogal eens vragen krijgen over zelf compost maken met de Hungry Bin of de Wormbox schrijven we hier een stukje over hoe je compost kunt gebruiken. Met een compostbak, compostvat of wormenbak zorg je ervoor dat waardevolle organische stoffen uit de natuur opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat geldt ook voor compost maken met een wormenbak, de Hungry Bin, alleen werkt dit net even sneller.

Zelf composteren is een goede zaak voor de planten en bomen in je tuin, want met compost krijgen zij de ideale voedingsbodem en voedingsstoffen om te groeien. Ook produceer je veel minder afval dat weer afgevoerd moet worden. Een GFT-bak van de gemeente is soms niet ens meer nodig, tenzij je erg veel tuinafval hebt dat je zelf niet meer kwijt kan. Laat je planten in de tuin dus profiteren van de rijke humus die je zelf maakt.

Met een wormenbak heb je ook het voordeel van een voedzame vloeistof die vrijkomt bij het composteren met wormen. Dit is een goede plantenvoeding die kunt verdunnen met water en weer aan je potplanten of de moestuin kunt geven. We verkopen deze vloeistof trouwens ook in een flesje: Rotterdam Wormenshit. Een leuke naam voor biologische plantenvoeding toch!? Het wordt gemaakt bij DakAkker in Rotterdam.

Verschil tussen jonge compost, rijpe compost en potgrond.

Jonge compost is eigenlijk nog niet helemaal verteerd, je herkent er nog stukjes blad of schors in. Toch is het el prima compost voor de oppervlakte van je tuin. Je kunt deze compost tussen de bloemen, kruiden en groenten strooien: de laag beschermt tegen hevige regen en zon en trekt wormen aan. En de wormen zorgen dan weer voor extra verluchting in je tuingrond.

Rijpe compost

Met de Hungry Bin of wormenbak maak je meestal rijpe compost omdat de wormen al veel plantenresten hebben afgebroken. Rijpe compost is volledig verteerde compost met een kruimelachtlge structuur. Deze vorm van compost geeft zijn voedingsstoffen nog sneller vrij. Je kunt deze compost gebruiken als oppervlaktelaag in de tuin, met de moestuinaarde mengen, maar ook ais basis gebruiken voor potgrond om bloemen en kruiden te planten.

Potgrond maken met wormencompost

Zelf voedzame potgrond maken is mogelijk door de wormencompost te mengen met lichte tuinaarde of kokosvezel. Gebruik bij voorkeur geen turf omdat dat niet duurzaam gewonnen wordt. Je eigen potgrond maak je het best klaar enkele weken voor je hem gaat gebruiken. Twijfel je of hij al goed Is? Test de potgrond dan uit met een paar zaadjes van tuinkers. Groeien ze snel, dan is de potgrond klaar voor gebruik. Standaard potgrond op basis van kokosvezel bevat van zichzelf weinig voeding. Door er compost aan toe tevoegen maak je hier toch een voedzame potgrond van.

 

Bron: Vlaco en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Herschreven voor het gebruik met een wormenbak.

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 27 reviews.