De Hungry Bin wormenbak maakt gebruik van wormen om groente, fruit-, en tuinafval om te zetten in vruchtbare compost. Het is de snelste manier om voedsel- en tuinresten om te zetten in compost. Innovatief en bewezen design. De populatie, die in de wormenbak uit kan groeien tot ongeveer 2 kilo compostwormen, is zeer efficiënt in het omzetten van GFT naar compost en een vruchtbare vloeistof, beide zeer goede natuurlijke meststofffen. Omdat de wormen het afval opeten voordat het kan gaan rotten, is er nooit sprake van vervelende geurtjes.
Wormen zijn bijzondere wezens. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij het vruchtbaar maken van onze bodem. Wist je dat een worm zijn eigen lichaamsgewicht kan eten op een dag? Waarom zou er nog een zware vuilniswagen door de straten rijden als je ook met wormen je eigen GFT afval kunt verwerken?
Wormenbak Specificaties
- Verwerk tot 2 kilo GFT-afval per dag
- Bouwpakket: eenvoudig in elkaar te zetten in 5 minuten
- Gewicht: leeg 12 kg, in gebruik 95 kg
- Afmetingen: 60 cm breed x 60 cm diep x 95 cm hoog
- Zelf aanschaffen: • biologische tuinaarde (80 liter) • compostwormen (indien je zonder wormen bestelt)
Gebruik van de Hungry Bin Wormenbak
Je kan de Hungry Bin het beste in de buurt van de keuken zetten. Dat maakt het vullen van de bak met GFT snij-afval makkelijk. Je plaatst het GFT boven in de Hungry Bin, de wormen verwerken het tot compost. Een wormenbak is de snelste manier om te composteren. Wormen eten het groenafval en poepen het weer uit. Ze breken de celwand af, waardoor het water en de voedingstoffen die in de cellen zitten eruit lopen. Het opgevangen vocht is zeer geconcentreerde vloeibare mest en perfect te gebruiken als voeding voor planten en de moestuin.
Om te voorkomen dat de wormen het te koud of te warm krijgen, heeft staat de bak bij voorkeur op een beschutte plek uit de wind en uit de volle zon. Bij temperaturen onder nul, dient de bak in de schuur te staan of goed ingepakt te worden. Lees meer over de Hungry Bin in de winter onderaan deze pagina.
De compost oogsten
De verse compost oogsten is heel simpel. Je oogst de compost regelmatig door de onderste lade te verwijderen.
Wormenbox / Wormenbak kopen?
Je kunt de wormenbak mét of zonder wormen kopen. Je ontvangt de Hungry Bin als een bouwpakket in doos. Je zet hem in ongeveer 5 minuten eenvoudig in elkaar.
Met compostwormen:
De Hungry Bin mét een speciale mix van compostwormen kost via Ecomondo nu € 252,50. Alles wordt in één keer verzonden. Let op: Als je de Hungry Bin mét wormen koopt zorg er dan voor dat je bij ontvangst al 80 liter biologische tuinaarde [zonder pesticiden] hebt, zodat de wormen er meteen in kunnen. De compostwormen zijn een levend product en wachten liever niet te lang voordat ze weer kunnen eten.
Zonder wormen:
De Hungry Bin zonder wormen kost via Ecomondo € 225,-. Nadat je de Hungry Bin hebt geïnstalleerd en gevuld met 80 liter biologische tuinaarde, moet je zelf voor wormen zorgen of overhevelen uit een andere composthoop.
Afbeeldingen: copyright Ecomondo
Uiteraard is de wormenbak ook op afspraak op te halen bij Ecomondo in Rotterdam. Wij vinden het de beste wormenbak ooit en RotterZwam gebruikt hem ook met veel succes.
Welke groenten en fruit mogen er in de wormenbak / Hungry Bin?
Wel toegestaan |
Niet toegestaan |
Onbedrukt papier en karton | Vlees en botten |
Gedroogd gras en kruiden | Vis en visgraten |
Fruitresten (liefst onbespoten) | Knoflook |
Rauwe groentenresten en loof (liefst onbespoten) | Maaltijdresten en sauzen die meer dan 5% vet bevatten |
Koffiedik & thee (ook papieren koffiefilters) | Sinaasappel en Citrusvruchten |
Granen, noten en pitten | Verpakkingsmateriaal van composteerbare kunststof (met kiemplantlogo) |
Onkruid (beperkt), Stro | Zieke planten |
Bladeren (goed mengen, beperkt) | Beschimmelde groenten en fruit |
Eierschalen (goed fijnmaken / beperkt) | Brood |
Aardappelschillen (biologisch) | Kaaskorsten (= vaak plastic) |
Om de wormen de juiste voeding in de juiste verhouding te geven maken we onderscheid tussen stikstofhoudende voeding (fruit, groente, koffiedik, thee etc.) en koolstofhoudende materialen (papier, karton, stro, droog gras). De beste verhouding is 70% stikstofhoudende voeding en 30% koolstofhoudende materialen.
Hungry Bin / Wormenbak in de winter
Een veelgestelde vraag tijdens de winterperiode is wat doe je met de Hungry Bin in de winterperiode?
Optie 1. De wormenbak kan buiten blijven. In een niet te koude winter kunnen de wormen overleven. De wormen zijn minder of niet actief. Bij strenge vorst kunnen de wormen bevriezen en in de lente ontstaat er een nieuwe populatie wormen uit de eitjes die de vorige generatie heeft gelegd. Zorg dat de inhoud niet te nat is. Voeg eventueel droog karton toe. Dat isoleert.
Optie 2. De Hungry Bin kan buiten blijven en goed ingepakt worden in bubbelfolie of stromatten om te isoleren. Bij een warme winter zullen de wormen overleven, al bieden we geen garantie. De wormen zijn minder of niet actief. Voeg een laag droge kartonsnippers toe om de bovenlaag te isoleren.
Optie 3. Zet de Hungry Bin in een ruimte waar het niet kan vriezen, bijvoorbeeld een kelder, schuur, garage, bijkeuken o.i.d.. Zo blijven de wormen in leven en kun je doorgaan met composteren, afhankelijk van de temperatuur.
De compostwormen werken het best tussen 15 en 25 graden Celsius.
RH –
Thuiscomposteren was nog nooit zo makkelijk.
Een maand of twee geleden heb ik de Hungrybin besteld en heeft deze de plaats ingenomen van de gewone groene kliko.
De wormen zijn helemaal happy en na wat graafwerk in de tuin op zoek naar wat extra vriendjes is mijn bak gevuld met krioelende beestjes.
Ik heb al twee flinke emmers compost mogen oogsten en daarmee mijn tuintje erg blij gemaakt.
Ik combineer de hungrybin met de bokashi emmers, zodoende kan ook minder makkelijk composteerbaar afval via de wormenvriendjes naar de tuin verwerkt worden. De konijnen helpen mee om te zorgen dat ik voldoende beddingmateriaal heb om toe te voegen voor een luchtig geheel.
Het ruikt bijna niet en zorgt ervoor dat ik mijn groene kliko enkel nog voor grof snoeihout hoef te gebruiken.
Kortom, met de hungrybin is mijn afvalproductie een stuk lager. En het is een stuk makkelijker in gebruik dan sommige andere wormenbakken die ik bij mensen thuis heb gezien. Een aanrader voor iedereen die een steentje bij wil dragen aan een schonere wereld.