Chocolade van Chocolatemakers is niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens een écht duurzame keuze: Biologisch en FairTrade van boon tot reep. Er zijn maar heel weinig bedrijven die echte chocolade maken, laat staan de hele keten in handen hebben. Het werk van Chocolatemakers begint bij samenwerking met boeren en boerencoöperaties in Congo, Peru, Nicaragua en Colombia. Chocolatemakers maakt duurzame chocoladerepen met respect voor mens en natuur. Het vervoer gebeurt zo emissievrij mogelijk, bijvoorbeeld per zeilschip en daarna per fiets vanaf het schip naar de fabriek. Zodra de cacao in Amsterdam arriveert, maken de Chocolatemakers er in hun solar powered fabriek de lekkerste chocoladerepen van!
- Fairtrade
- Biologisch
- Single-Origin Chocoladerepen
- 100 % Glutenvrij
- Op Zonne-Energie geproduceerd
- Geproduceerd in Nederland
- Plasticvrij (composteerbare folie)
- 80 of 85 gram
From Bean to Bar: Een duurzame Cacaoketen
Eigenlijk moeten we zeggen van boom tot reep. De Chocolatemakers werken nauw samen met met de boerencoöperaties die de cacao verbouwen, vanaf het moment dat de boon nog aan de boom hangt. Het terroir, het klimaat en de manier van oogsten, fermenteren, drogen het vakmanschap van de cacaoboer hebben allemaal heel veel impact op de smaak van de chocola. Cacaobomen houden van warmte én vochtigheid en hebben een hekel aan wind en te fel zonlicht. Daarom vind je alleen cacaoplantages rond de evenaar in tropische bosgebieden. De gebieden waar de Chocolatemakers hun cacao vandaan haalt zijn de Dominicaanse Republiek, Congo, Peru en Colombia.
Lees meer over de origines
De biologische cacao zorgt voor een goede biodiversiteit op de plantages. Het organische stofgehalte in de bodem verbetert, waardoor het bodemleven op peil blijft en de waterhuishouding van de bodem verbetert (sponswerking van de bodem).
Ook vereist het de aanplant van schaduwbomen waardoor er niches ontstaan voor vogels en insecten! Van de meerprijs voor de cacao ondersteunt Conacado scholingsprogramma’s en training voor boeren. De coöperatie is zo een belangrijke speler voor de kleine boeren in de Dominicaanse Republiek. We werken samen met boeren die biologische en Fairtrade gecertificeerde bonen telen.
De aanplant van cacaobomen aan de randen van het park houdt het landschap intact en herstelt het zelfs. Er ontstaat een bufferzone rondom het beschermde Nationale Park. De biologische teelttechnieken dragen bij aan een betere bodemkwaliteit en dit alles vereist de aanplant van schaduwbomen op de plantages.
Van de meerprijs die voor de cacao betaald wordt, krijgen mensen lokaal toegang tot medische zorg. Recent opende een universiteit waar boeren training en begeleiding krijgen bij het aanleggen en beheren van de plantages en bij het fermenteren en drogen van de cacao. Via de ‘Farmer Field Schools’ wordt kennis gedeeld en onderlinge samenwerking bevorderd.
Esco Kivu introduceerde in 2000 cacao vanuit Uganda om voor de mensen in dit gebied – geteisterd door interne conflicten en burgeroorlogen – een bron van inkomsten te verschaffen. Cacao is één van de weinige manieren om in het levensonderhoud te voorzien. De bodem is vruchtbaar en de cacaoplantages worden op biologische wijze beheerd waardoor de bodemvruchtbaarheid op peil blijft en schaduwbomen worden aangeplant.
Peru kent veel gemeenschappen die leven in het Amazone regenwoud en een van de grootste groepen is de “Awajún” met een populatie van ongeveer 65.000 mensen. Zij leven van zogenaamde “slash and burn”-landbouw en hebben grote gebieden in het regenwoud in beheer. Door toename van de populatie neemt de druk op het regenwoud toe en zijn andere bronnen van inkomsten belangrijk voor het voortbestaan van hun levenswijze.
Cacao is hier een perfect alternatief, het vereist schaduwbomen en kan in combinatie met andere gewassen geplant worden. Het vermindert de noodzaak voor “slash and burn”-landbouw waardoor het voortbestaan van het regenwoud verzekerd is.
Slaafvrije Chocolade, maar wat betekent dat?
Het antwoord op de vraag ‘is de chocolade slaafvrij?’ is helaas complexer dan een simpel: ‘JA!’. Tegenwoordig wordt het woord Slaafvrij veel gebruikt in de marketing van chocoladerepen. Waar het in de context van chocola om gaat, is gedwongen kinderarbeid, dé moderne vorm van slavernij. Dit is in veel delen van de wereld nog zeer gebruikelijk en het is waar dat je hier als chocoladeproducent direct invloed op hebt. Weet wel: garanties zijn er niet en kunnen door geen enkele producent gegeven worden, maar kinderarbeid kan grotendeels worden uitgesloten door onder andere het in de hand hebben van de productieketen.
Bean-to-bar betekent, als het goed wordt gedaan, dat de chocoladeproducent betrokken is bij het proces vanaf het moment dat de boon van de boom geoogst wordt. Dit is de enige manier om de werk- en leefomstandigheden van de boeren, direct en positief te beïnvloeden. Door zorgvuldige afspraken over werkwijze, veiligheid en transport. Maar ook: door duidelijke regels op te stellen voor leeftijdsgrenzen voor de werknemers op de plantages. De meeste chocola die in de winkel ligt, wordt ingekocht bij grote chocoladeproducenten en pas in Europa of Amerika verder verwerkt. Dat maakt het bijna onmogelijk om de keten terug te traceren en kinderarbeid op plantages te voorkomen. De Chocolatemakers hebben de hele keten van boom tot reep in handen en houden persoonlijk contact met de boerencoöperaties.
Cacaoboeren moeten beter betaald worden. Zo kunnen ze voorkomen dat ze hun kinderen aan het werk moeten zetten en dat ze de natuurgebieden waarin ze produceren beschadigen. Ook kunnen ze dan de tijd nemen die heerlijke cacao nodig heeft om in het land van origine tot de optimale smaak te komen. Beter betaald? Ja, ze moeten een living income betaald krijgen. Daar bestaan officiële barometers voor, om deze tarieven vast te leggen per regio. De Chocolatemakers betalen hun boeren 50% meer dan het fairtrade minimum gemiddelde. Zo zorgen ze ervoor dat de boeren hun kinderen niet aan het werk hoeven te zetten én zelf betere werkomstandigheden en werktijden kunnen aanhouden.
Helaas kan zelfs een volledige keten en een beter inkomen in sommige landen kinderarbeid niet voorkomen. De westelijke gebieden van Afrika en met name de Ivoorkust en Ghana staan om kinderarbeid bekend. Sterker nog, hier gaat het om dangerous child labour. Kinderen tussen 5 en 17 worden ingezet voor het sproeien van pesticiden. Dit zijn enorm gevaarlijke chemische stoffen, die erg schadelijk voor de kinderen. Helaas neemt kinderarbeid in deze gebieden nog steeds toe. Daarom sourcen de Chocolatemakers hun cacao uitsluitend uit Peru, Colombia, Nicaragua en Congo. Hier(mee) kunnnen zij garanderen dat de pesticide niet worden ingezet, dat het politieke klimaat de kinderen beschermt en dat zij goede afspraken kunnen maken met de boeren en boerencoöperaties.
Tot slot kan je met een Biologische reep verzekerd zijn dat er geen kinderen zijn ingezet tijdens het sproeien van pesticides. Er zijn strenge richtlijnen om bio-gecertificeerd te worden. Gevaarlijke pesticiden mogen zeker niet gebruikt worden. Niet alleen belangrijk voor de chocolade-eter en diens lichaam, maar vooral ook voor de kinderen en boeren op de plek van herkomst. Met een bioaankoop bescherm je niet alleen jezelf en de natuur, je beschermt ook de mensen aan het begin van de keten. Niet bio-gecertificeerde chocola is een van de grootste gevaren voor kinderen in de cacaogebieden. Chocolatemakers test elke cacaoimport vanuit alle origines in een onafhankelijk lab op 450 wereldwijd gebruikte pesticides.
Emissievrije Chocolade
De Chocolatemakers zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om écht duurzame chocolade te maken. Daar hoort niet alleen duurzaam geproduceerde grondstoffen bij, maar ook een duurzame logistiek- en productieketen.
Ze proberen zoveel mogelijk cacao met het zeilschip, de Tres Hombres, mee te laten reizen. Volledig op windkracht; er is geen motor aan boord! Dat kost meer geld en duurt gemiddeld 4 à 6 maanden per overtocht. De repen met een zeilschip op de verpakking (met Cacao uit de Dominicaanse Republiek en Colombia) worden allemaal gemaakt van de ‘zeilboot-cacao’. De bonen komen 2 x per jaar met de Tres Hombres mee.
Ook voor de andere origines wordt zo duurzaam mogelijk vervoer gekozen en het doel is om in de toekomst alle cacao op windkracht naar Nederland te krijgen.
De Chocoladefabriek in Amsterdam, waar de cacao tot mooie repen wordt verwerkt, wordt 100% aangedreven door zonne-energie! En er wordt zelfs genoeg zonne-energie geproduceerd om terug in het netwerk te voeren.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.