Chocolatemakers maakt duurzame chocoladerepen met respect voor mens en natuur. Deze chocolade is niet alleen overheerlijk, maar ook een écht duurzame keuze: Biologisch en FairTrade van boon tot reep.
Het werk van Chocolatemakers begint bij samenwerking met boeren en boerencoöperaties in Congo, Peru, Nicaragua en Colombia. Het vervoer gebeurt zo emissievrij mogelijk, bijvoorbeeld per zeilschip en daarna per fiets vanaf het schip naar de fabriek. Zodra de cacao in Amsterdam arriveert, maken de Chocolatemakers er in hun solar powered fabriek de lekkerste chocoladerepen van!
- Fairtrade & Biologische Chocolade
- Single-Origin Cacao
- Glutenvrij
- Op Zonne-Energie geproduceerd
- Geproduceerd in Nederland
- Plasticvrij (composteerbare folie)
From Bean to Bar: Een duurzame chocoladereep
Chocolatemakers werkt nauw samen met met de boerencoöperaties die de cacao verbouwen, vanaf het moment dat de boon nog aan de boom hangt. Het terroir, het klimaat en de manier van oogsten, fermenteren, drogen het vakmanschap van de cacaoboer hebben allemaal heel veel impact op de smaak van de chocola. Cacaobomen houden van warmte én vochtigheid en hebben een hekel aan wind en te fel zonlicht. Daarom vind je alleen cacaoplantages rond de evenaar in tropische bosgebieden. De gebieden waar de Chocolatemakers hun cacao vandaan haalt zijn de Dominicaanse Republiek, Congo, Peru en Colombia.
De Dominicaanse Republiek is een bekende leverancier van trinitario cacao. De partner Conacado is een coöperatie die 10.000 kleinschalige cacaoboeren vertegenwoordigt en die de omslag in gang zette naar goed gefermenteerde Bio en Fairtrade cacao voor klanten met hoge kwaliteitseisen.
De biologische cacao zorgt voor een goede biodiversiteit op de plantages. Het organische stofgehalte in de bodem verbetert, waardoor het bodemleven op peil blijft en de waterhuishouding van de bodem verbetert (sponswerking van de bodem).
Ook vereist het de aanplant van schaduwbomen waardoor er niches ontstaan voor vogels en insecten! Van de meerprijs voor de cacao ondersteunt Conacado scholingsprogramma’s en training voor boeren. De coöperatie is zo een belangrijke speler voor de kleine boeren in de Dominicaanse Republiek. We werken samen met boeren die biologische en Fairtrade gecertificeerde bonen telen.
De cacao plantages voor de repen bevinden zich aan de voet van de hellingen van het Nationaal Park ‘Sierra Nevada de Santa Marta’, de hoogste bergketen in dit deel van Colombia. Het herbergt een unieke biodiversiteit en is van grote waarde voor lokale gemeenschappen zoals de Arhuaco stam. Hier komt de heerlijke criollo cacao vandaan.
De aanplant van cacaobomen aan de randen van het park houdt het landschap intact en herstelt het zelfs. Er ontstaat een bufferzone rondom het beschermde Nationale Park. De biologische teelttechnieken dragen bij aan een betere bodemkwaliteit en dit alles vereist de aanplant van schaduwbomen op de plantages.
Het Virunga gebied ligt op het kruispunt van Uganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo. Het gebied wordt bedreigd door aanhoudende ontbossing ten gevolge van illegale houtkap en oprukkende kleinschalige landbouw. Door cacao aan te planten wordt land hersteld en ontbossing tegengegaan. Hierdoor blijft het ‘Virunga National Park’ intact en het laatste leefgebied van de berggorilla’s beschermd.
Van de meerprijs die voor de cacao betaald wordt, krijgen mensen lokaal toegang tot medische zorg. Recent opende een universiteit waar boeren training en begeleiding krijgen bij het aanleggen en beheren van de plantages en bij het fermenteren en drogen van de cacao. Via de ‘Farmer Field Schools’ wordt kennis gedeeld en onderlinge samenwerking bevorderd.
Esco Kivu introduceerde in 2000 cacao vanuit Uganda om voor de mensen in dit gebied – geteisterd door interne conflicten en burgeroorlogen – een bron van inkomsten te verschaffen. Cacao is één van de weinige manieren om in het levensonderhoud te voorzien. De bodem is vruchtbaar en de cacaoplantages worden op biologische wijze beheerd waardoor de bodemvruchtbaarheid op peil blijft en schaduwbomen worden aangeplant.
De Awajún verbouwen deze biologische en Fairtrade cacao langs de oevers van de rivier Cenepa en Rio Santiago in het Amazoneregenwoud. Zij zijn lid van de coöperatie NorAndino. Van de ongeveer 5000 leden van deze organisatie zijn er 1800 cacaoboeren. Deze wonen en werken verdeeld over het Noorden van Peru, zowel aan de kust zijde als de Amazone zijde. Een deel van de cacao-oogst verwerken ze zelf, in hun eigen cacaofabriek. De fabriek in Peru is groter dan de fabriek in Amsterdam, met een moderne productielijn voor hoogwaardige biologische en Fairtrade cacaomassa. Ook kunnen ze in toekomst zelf chocolade maken.
Peru kent veel gemeenschappen die leven in het Amazone regenwoud en een van de grootste groepen is de “Awajún” met een populatie van ongeveer 65.000 mensen. Zij leven van zogenaamde “slash and burn”-landbouw en hebben grote gebieden in het regenwoud in beheer. Door toename van de populatie neemt de druk op het regenwoud toe en zijn andere bronnen van inkomsten belangrijk voor het voortbestaan van hun levenswijze.
Cacao is hier een perfect alternatief, het vereist schaduwbomen en kan in combinatie met andere gewassen geplant worden. Het vermindert de noodzaak voor “slash and burn”-landbouw waardoor het voortbestaan van het regenwoud verzekerd is.
De cacao wordt per zeilschip naar Europa gevaren
Chocolatemakers staat voor duurzaam geproduceerde grondstoffen én een duurzame logistiek- en productieketen. Ze proberen zoveel mogelijk cacao met het zeilschip, de Tres Hombres, mee te laten reizen. Volledig op windkracht; er is geen motor aan boord! Dat kost meer geld en duurt gemiddeld 4 à 6 maanden per overtocht. De repen met een zeilschip op de verpakking (met Cacao uit de Dominicaanse Republiek en Colombia) worden allemaal gemaakt van de ‘zeilboot-cacao’. De bonen komen 2 x per jaar met de Tres Hombres mee.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.