Wij staan achter de StatiegeldAlliantie!

Ecomondo staat vierkant achter de Statiegeldalliantie. Door onze krachten te bundelen kunnen we onze politici en regeringen overtuigen om statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Door onze activiteiten rondom plastic awareness en onze samenwerking met plastic awareness organisaties zoals By the Ocean we Unite, Plastic Whale en Grondstofjutters weten we dat we de zee moeten beschermen tegen nog meer plasticvervuiling. Het meeste plastic wat in zee eindigt komt namelijk van het land, zo’n 80%. Daaronder zitten veel plastic flesjes die met het invoeren van statiegeld niet op straat en in zee zouden belanden.

21 organisaties uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen in elkaar voor statiegeld, dat doen we onder de naam “Statiegeldalliantie”. Van de grootste vrouwenorganisatie in Vlaanderen tot de surfers in Nederland, van duurzame Nederlandse bedrijven tot de consumentenbond van België, van een grote afvalintercommunale tot 10 milieuorganisaties uit Nederland en Vlaanderen. Allemaal vragen ze één eenvoudig, bescheiden ding: statiegeld op blikjes en plastic flesjes.

Statiegeld voorkomt zwerfafval en nog meer plastic in zee.

Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes terug in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen.

Het zijn dan ook niet alleen milieuorganisaties die graag statiegeld op alle PET-flessen en blikjes ingevoerd zien. Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek. Dit brede maatschappelijke draagvlak wordt via de Statiegeldalliantie zichtbaar gemaakt.

Statiegeld

In Nederland als België woedt momenteel de statiegeld-discussie. Voor de Nederlandse regering nadert het moment van de waarheid met het Rondetafelgesprek over Kunststofketen en Zwerfafval op 30 november en het Algemeen Overleg Circulaire Economie op 13 december 2017 met op de agenda onder meer de ‘petitiemotie’ Plastic Soup Surfer en het Onderzoek statiegeld kleine flesjes en blikjes. Voor de Vlaamse regering nadert het moment van de waarheid over statiegeld in 2018. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft meerdere malen in de plenaire van het Vlaams parlement aangekondigd dat ze voorstander is van statiegeld en in 2018 gaat beslissen. Door hun krachten te bundelen in de Statiegeldalliantie, roepen de diverse alliantiepartners beide regeringen op om in 2018 statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren.

Alliantiepartners

Hieronder een overzicht van de 21 milieuorganisaties, middenveldorganisaties, bedrijven, burgerinitiatieven, gemeenten en afvalintercommunale die ten tijde van de lancering aangesloten zijn bij de Statiegeldalliantie. Alle alliantiepartners en hun motivatie om voor statiegeld te pleiten zijn terug te vinden op www.statiegeldalliantie.org.

De Statiegeldalliantie doet bij deze ook een oproep aan alle sportclubs, scholen, bedrijven, burgerinitiatieven, steden, gemeenten, milieuorganisaties en andere organisaties die ook voor statiegeld zijn, om zich aan te sluiten. Dit kan in enkele muisklikken via het contactformulier op de website www.statiegeldalliantie.org.

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 27 reviews.