BlueCity opent de eerste circulaire kantoren van Rotterdam

bluecity tropicana rotterdam

Nieuws uit onze home town over onze helden van BlueCity. Op 31 maart 2017 opent BlueCity namelijk haar kantoorvleugel in de voormalige discotheek Club Tropicana. Daarmee realiseren ze de eerste circulaire werkplekken van Rotterdam. Het kantoorconcept is bedoeld voor innovatieve bedrijven die met hun producten en diensten de groei van de circulaire economie versnellen. Binnen een jaar transformeerde BlueCity 1300 vierkante meter voormalige discotheek naar 100 circulaire werkplekken, variërend van gedeelde tot eigen kantoren en vaste of flexibele werkplekken. De verbouwing is uitgevoerd onder leiding van partners COUP, Superuse Studios en Workspot.

BLAUWE TRANSFORMATIE MET 90% HERGEBRUIKT MATERIAAL

Bij de bouw van de kantoorvleugel gaan BlueCity en haar partners verder dan circulaire principes; zij hanteren ook de ‘blauwe filosofie’ (de Blauwe Economie gaat uit van een aantal principes die maken dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Afval speelt een centrale rol, maar dan als grondstof). Zo is 90% van de materialen lokaal ‘geoogst’ hergebruikt materiaal: uit het gebouw zelf of uit Rotterdam en naaste omgeving. Voor de overige 10% werd gekozen voor materiaal dat makkelijk opnieuw te gebruiken is. Daarnaast profiteren de kantoren optimaal van de klimatologische eigenschappen van het gebouw waardoor het toevoegen van installaties tot een minimum is beperkt. Tot slot hielpen meerdere inpandige ondernemers bij de inrichting, zoals meubelmaker OKKE HOUT, ontwerpatelier KEES en recycling design platform Oogstkaart. Een goed voorbeeld van een product volgens de blauwe filosofie is de TIDY organiser, te koop in onze webshop.

BEDRIJVEN DIE DE CIRCULAIRE ECONOMIE VERSNELLEN

Met de kantoorvleugel wil BlueCity circulaire bedrijven representatieve ruimte bieden en zo meer samenwerking en innovatie stimuleren. Inmiddels zijn er o.a. circulaire design- en projectbureaus Verdraaid Goed en Masters that Matter en architect- en ontwerpbureau Superuse Studios gevestigd. Dit voorjaar volgen Better Future Factory en stichting ifund en meerdere biobased ontwerpers die eveneens werken in het lab. De kantoren en werkplekken zijn een aanvulling op het aanbod aan productieruimtes en het BlueCity lab die ook in het pand worden gerealiseerd.

EERSTE VOORBEELD VAN CIRCULAIRE AMBITIE

De circulaire kantoorvleugel is de eerste officiële deeloplevering sinds de aankoop van het voormalig subtropische zwemparadijs in oktober 2015. Later dit jaar opent BlueCity nog meer productieruimtes, is haar lab 100% operationeel en starten de werkzaamheden voor de verbouwing van de ‘dome’, de voormalig zwembadruimte en het meest iconische gedeelte van BlueCity.

We zijn trots op BlueCity en wat de mensen achter deze circulaire kantoren tot nu toe al hebben weten te breiken. Ook Ecomondo is gevraagd om intrek te nemen in BlueCity. Dat zou fantastisch zijn, maar we hebben nu al een mooie locatie met ruime showroom, in de toekomst sluiten we niets uit… het zou natuurlijk geweldig zijn om ons in dit netwerk van circulaire ondenemers te vestigen. We komen er regelmatig omdat we producten (o.a. van RotterZwam) af nemen die in BlueCity geproduceerd worden.

bluecity

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 25 reviews.