Korter douchen? Gebruik geen douchetimer, maar een kookwekker!

Gebruik een kookwekker als douchetimer of showertimer

Ben je op zoek naar een digitale douchetimer? Dan geven we je graag een tip: gebruik een kookwekker. We hebben bij Ecomondo heel wat douchetimers en showertimers verkocht, in allerlei vormen en maten. Van druppel tot digitale kikker. Waar we inmiddels achter zijn, is dat deze producten bijna allemaal van plastic zijn gemaakt en helemaal niet duurzaam zijn. Toegegeven, je kon er water mee besparen door de timer te zetten om korter te douchen, maar de levensduur van deze apparaatjes bleek niet erg lang te zijn. Gevolg? ‘E-waste’ (electronic waste). Veel douchetimers begaven het en belandden bij het vuil.

Een digitale douchetimer kopen? Zonde van de tijd én het geld.

Al die kapotte douchetimers… zonde van het geld, maar ook van de grondstoffen om zo’n ding te maken en te transporteren. En het bleek ook zonde van de tijd, want wij konden keer op keer een nieuwe sturen of de producten vergoeden. Bij de een hield de zuignap niet goed en viel kapot op de tegels van de badkamer, bij de ander hield het klokje ermee op door het vocht. Hetzelfde gold voor de batterij of de connectoren ervan. Die gingen soms roesten. Dit had verschillende oorzaken. Vochtige badkamers, maar ook mensen die het ding op hoogte voor kinderen hingen waardoor waterstraal er heel vaak op stond. Aangezien ze wel spatwaterdicht waren, maar niet geheel waterdicht sijpelde er toch water naar binnen.

Tijd voor een kookwekker in de badkamer.

We begrijpen dat we toch graag water willen besparen én vooral gas. Want het merendeel van ons douchewater wordt nog verwarmd door gasgestookte CV ketels. Vandaar onze tip voor een product dat we vaak toch al hebben of dat overal te koop is: een kookwekker. Ze zijn vaak ook nog eens mechanisch, waardoor ze geen vervuilende batterijen en electronica nodig hebben. Het geluid van de kookwekker is ook nog goed te horen in tegenstelling tot sommige showertimers. En nog belangrijker… ze blijven het altijd doen. Kookwekkers zijn dus vele malen duurzamer. De schrijver van dit artikel heeft zelfs de kookwekker van zijn oma nog, erg retro en erg design! Dus als je volgende keer op de rommelmarkt of brocante rondloopt, scoor dan zo’n mechanische douchetimer.. ehh kookwekker voor 20 of 50 cent: veel goedkopen en stukken duurzamer.

Korter douchen of de kraan uit tijdens het inzepen, bespaart veel gas en water.

Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten en gebruiken we zo’n 7 liter water per minuut. Het opwarmen ervan kost ook nog eens veel gas, waardoor je veel CO2 uitstoot bij elke douchebeurt. Als iedereen 4 minuten korter gaat douchen, want 5 minuten is ruim voldoende, besparen we jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden vol met warm water of de CO2- uitstoot van 760.000 auto’s! Een gezin van 4 personen bespaart zo 220 euro per jaar. Bron: de Waterschappen. Met de huidige energieprijzen bespaar je nog veel meer! Nog een tip van een oplettende klant: zet de kraan DICHT terwijl je jezelf inzeept, de shampoo in je haar doet, of jezelf scheert. Eén liter leidingwater verwarmen kost tussen de 2,5 à 3,5 liter gas, afhankelijk van de cv-ketel en o.a. de watertemperatuur! Bron: klusidee.

Wil je echter nóg meer water besparen? Eet dan minder vlees of koop minder frisdrank. Er zijn heel veel mogelijkheden om je waterverbruik drastisch te verminderen. In het opiniestuk van het NRC lees je hoe het in elkaar zit.

Nog meer tips om water te besparen? Bekijk dit overzicht van Evides.

PS. zet de kookwekker wel op 5 minuten in tegenstelling tot het plaatje :)

Onderstaande types douchetimer en showertimer verkopen we niet meer omdat ze snel kapot gaan en dus niet duurzaam zijn.

douche coach
douche timer
douchetimer

douchetimer
shower timer

Geef een antwoord

De waardering van www.ecomondo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 18 reviews.