Eerlijk over composteerbaar plastic. Bekijk de uitzending van De Monitor

Is composteerbaar plastic de oplossing voor ons plasticprobleem?

Bioplastic, composteerbaar plastic, PLA… Bij Ecomondo zijn we eerlijk over plastic en composteerbaar plastic. Wat ons betreft had bioplastic nooit bioplastic mogen heten. Want dat schept ten onrechte het idee dat bioplastic biologisch afbreekbaar is of composteerbaar is. Bioplastic kan composteerbaar zijn, meestal in industriële installaties die werken op een constante temperatuur, vochtigheid en langere periode. Dat is iets wat in de natuur niet voorkomt.

Recent nog bleek dat ongeveer 90% van de 85.000.000 composteerbare koffiebekers die de overheid jaarlijks gebruikt niet gecomposteerd worden, terwijl dat wel de intentie was. Deze koffiebekers gingen alsnog naar de verbrandingsoven. De verhalen van fabrikanten over afbreekbaarheid of recycling kunnen nog zo mooi zijn, maar vaak kan de claim niet waargemaakt worden. Dit komt omdat er niet genoeg composteerinstallaties zijn of de techniek nog niet zo ver is dat de plastics gescheiden kunnen worden. Bioplastic is dus (nog) niet zo veelbelovend als het klinkt.

Bekijk hier de uitzending van De Monitor met zeer interessante informatie over composteerbaar plastic en PLA.

De Monitor - Composteerbaar Plastic

Koffiebekers, eierdozen, frietbakjes en zelfs regenponcho’s, we komen steeds meer producten van composteerbaar plastic tegen. Consumenten kopen ze graag, want het geeft een beter gevoel dan het kopen van fossiel plastic. De vraag is alleen: Wordt het ook echt gecomposteerd? En is dit dan de oplossing voor ons plasticprobleem?

Deze uitzending kun je ook terugkijken op de website van De Monitor /  KRO. Wij vinden het fantastisch dat De Monitor onderzoek doet onder de titel ‘De Plasticplaag’. Zo kan duidelijk worden wat we nu aan moeten met al dat plastic. Wij zeggen: Rethink, Refuse, Reduce, Reuse en dan pas Recycle.

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 27 reviews.