Bescherm je huid én onze Oceanen met Natuurlijke Minerale Zonnebrandcrème

Natuurlijke Minerale Zonnebrandcrème

Zodra het kwik boven de 20 graden stijgt, trekken we er massaal op uit in korte broek om onszelf op een terras te draperen en eens effe lekker te genieten van de zon. Wie al enkele seizoenen in Nederland heeft meegemaakt weet goed dat de zon schaars is en we zoveel mogelijk van de zon moeten genieten voor die weer een paar maanden met vakantie gaat. Zonnebaden deden we jarenlang zonder bescherming, met minimale bescherming of ondergesmeerd in Haarlemmerbruin.

De afgelopen jaren krijgen we steeds vaker te maken met de gevolgen van deze zonneaanbidding. Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker en raakt meer dan 80.000 mensen per jaar. UV-straling en vooral verbranding heeft hier een groot aandeel in. En wat dacht je van huidveroudering? Al die kreukels en rimpels in je gezicht kan je niet meer glad smeren met dure crèmes. Wat wél bewezen effectief is, is het voorkomen van huidveroudering door middel van bescherming tegen UV-stralen.

Er zijn talloze aanbieders op de markt. Zonnebescherming komt in lotions, in sprays, in oliën. Ze zijn er voor een paar euro, tot een paar tientjes. Begrijpelijk dat je door het bomen het bos niet meer ziet. We zetten daarom graag op een rijtje waar je op moet letten bij het aanschaf van zonnebrandcrème.

Over UV- Straling

UV staat voor Ultraviolet. Er zijn drie verschillende soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC. Die laatste dringt eigenlijk niet door in onze atmosfeer, dus vergeten we die maar snel. Grotendeels bestaat zonlicht uit UVA-straling. Deze straling dringt diep door in je huid en zorgt niet zozeer voor verbranding, maar wél voor schade aan de huid en dus huidveroudering én huidkanker. De resterende 5% van de zonneschijn bestaat uit UVB.

UVB-straling heeft een fijne functie, namelijk dat het ons lichaam helpt vitamine D te vormen. UVB is de straling die je huid kleurt én die zorgt voor verbranding. Ook UVB is een grote factor in de vorming van huidkanker. Kortom je moet je huid goed beschermen tegen beide vormen van straling.

Chemische versus Minerale Zonnebrandmiddelen

Om te voorkomen dat je huid na het zonnen rood en pijnlijk aanvoelt, kun je je het beste een half uur voor je de zon ingaat insmeren met zonnebrandcrème. Deze zijn er in verschillende varianten. Er zijn crèmes die je beschermen tegen UVB, maar ook die je beschermen tegen UVB én UVA. Die laatste moet je hebben. Niet alleen UVB, maar ook UVA beschadigt immers je huid.

Er bestaan heel wat merken en soorten zonnebescherming. Chemische én Niet chemische bescherming. Bij Ecomondo kiezen we enkel voor de laatste en wel met een reden. Maar wat maakt ze nou anders en waarom werkt natuurlijke zonnebescherming beter?

Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten zonnebrandmiddelen is dat fysieke (natuurlijke) zonnebrandcrème bovenop de huid zit om UVA- en UVB-stralen te reflecteren en te blokkeren, terwijl chemische zonnebrandmiddelen de straling in de huid absorbeert en ze in de huid onschadelijk maakt..

Traditionele en Minerale Zonnebescherming: De verschillen in het kort

Minerale Zonnebescherming

  • Smeert dikker, laat lichte waas achter
  • Biologisch afbreekbaar
  • Zit bovenop de huid
  • Reflecteert UVA- en UVB-stralen
  • Bevat geen Nanodeeltjes
  • Fotostabiel

Chemische Zonnebescherming

  • Smeert vaak makkelijker uit
  • Trekt in de huid
  • Absorbeert UVA- en UVB-stralen
  • Bevat vaak nanodeeltjes
  • Bevat Petrochemische stoffen
  • Niet fotostabiel

Chemische Zonnebescherming

Een voordeel van de chemische zonnebrandcrème is dat ze soepel smeren, geen witte waas achterlaten en vaak waterbestendig zijn (de crème is immers in de huid geabsorbeerd). De actieve ingrediënten zoals oxybenzone, octinoxaat, homosalaat, octocryleen en avobenzone, die de UV-stralen absorberen worden gemaakt door verschillende chemicaliën uit ruwe olie te extraheren en te verwerken. Petrochemicaliën dus. Daarbovenop staan deze stoffen bekend als mogelijke hormoonontregelaars.

Mogelijk wisselen petrochemische zonnefilters UV-schade in voor giftige chemische schade. De crème trekt in de huid en zo kunnen stoffen in je bloedbaan terecht komen.

Daarnaast zijn chemische zonnefilters minder fotostabiel dan natuurlijke zonnefilters. Dat betekend dat de actieve ingrediënten, onder invloed van UV stralen afbreken en hun werking verliezen. Het is dus extra belangrijk om steeds maar te blijven smeren. Natuurlijke zonnefilters zijn fotostabiel.

Minerale Zonnebescherming

Natuurlijke zonnecrème is een minerale zonbescherming. De zonnecrème biedt een betrouwbare en directe bescherming tegen UVA en UVB straling dankzij zinkoxide zonder nanodeeltjes. De gangbare zonnebrandcrèmes en lotions bevatten stoffen als oxybenzone en octinoxate. Deze chemische filters trekken in de huid en absorberen zo de uv-straling. Zo beschermen ze je tegen de zon, maar naast dat het hormoonontregelaars zijn kunnen ze ook je huid beschadigen of irriteren. Een minerale zonbescherming zoals van Suntribe, Naïf of Speick Sun beschermt je huid door het creëren van een filter op je huid die de UV straling weerkaatst. Zo wordt je huid beschermd zonder dat je er chemische middeltjes op hoeft te smeren.

suntribe natuurlijke minerale zonnebrandcrème      Naif Zonnebrandcreme     speick SUN zonnecrème

 

Minerale zonnebrandmiddelen gebruiken de mineralen zinkoxide of titaniumdioxide als actieve ingrediënten. Deze liggen bovenop de huid waardoor ze grotendeels UV-stralen blokkeren, en verder absorberen om ze om te zetten in infrarood warmte-energie. Ze werken onmiddellijk en sijpelen niet in de huid zoals petrochemische producten.

Deze natuurlijke zonnebescherming is gezonder, veiliger en effectiever dan traditionele chemische zonnebescherming. En niet alleen je huid heeft baat bij een natuurlijke en biologisch afbreekbare zonnecrème, maar het milieu en de zee ook! Tienduizenden liters zonnebrand komen jaarlijks in de zee terecht. Dit heeft desastreuze gevolgen voor koraalriffen. Kies daarom voor natuurlijke zonnebescherming die geheel biologisch afbreekbaar is.

Kies voor Oceaanvriendelijk en bescherm de Koraalriffen!

In de afgelopen tien jaar hebben veel onderzoekers de mogelijke impact bestudeerd van ingrediënten van zonnebrandcrème op koraalriffen, waterplanten, vissen en ander zeeleven. Deze hoeveelheid onderzoek heeft geleid tot bezorgdheid dat sommige ingrediënten van zonnebrandcrème mogelijk schadelijk zijn.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat twee veelgebruikte ultravioletfilters – oxybenzone en octinoxaat – de meest schadelijke effecten kunnen hebben. Een studie uit 2016, gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Environmental Contamination and Toxicology, was bijvoorbeeld een van de eerste die aanleiding gaf tot bezorgdheid. Er werd ontdekt dat babykoraal dat werd blootgesteld aan oxybenzone tekenen van angst vertoonde, waaronder koraalverbleking – een aandoening die koraal kwetsbaar maakt voor infecties en voorkomt dat het de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om te overleven. Het koraal had ook DNA-schade en afwijkingen in zijn groei en skelet.

De actieve ingrediënten in chemische zonnefilters hebben een groot toxicologisch effect op planten, algen en koralen. Deze schade aan planten en koralen legt weer meer druk op de vissen en ongewervelde dieren die ervan afhankelijk zijn. En wordt de balans in het ecosysteem van de oceanen bedreigt. Het is niet voor niets dat er al landen en plekken zijn waar er een verbod is op het gebruik van chemische zonnebrandcrème met een van de eerder genoemde actieve ingrediënten.

Plastic in je zonnebrand? Let op het keurmerk!

Microplastics. We hebben er hier bij Ecomondo een hekel aan en zijn intussen zeer bedreven in het herkennen van microplastics die zich verstoppen in de ingrediëntenijst. Maar als je geen zin of tijd hebt om alle mogelijke benamingen voor microplastics te leren kennen, dan is er een simpele én effectieve manier om er zeker van te zijn dat je zonnebescherming géén microplastics bevat. Door een zonnebrandcrème aan te schaffen met een van de volgende keurmerken, weet je zeker dat je goed zit:

Ook kan je de app van Beat the Microbead downloaden op je telefoon. Je kan hiermee de ingrediënten van cosmetica scannen en ziet dan in één oogopslag, of jou product microplastics bevat!

Geef een reactie

De waardering van www.ecomondo.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 27 reviews.