Wie (on)kruidenthee van Wilder Land drinkt, draagt direct bij aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. Hoe meer (on)kruiden wij zaaien bij boeren, hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkomen in Nederland! De kruiden die geoogst worden voor de Wilder Land blends zijn puur natuur, dat houdt in dat de kruiden niet bespoten worden met bestrijdingsmiddelen. Een deel van de gezaaide kruiden wordt geplukt voor het maken van de thee. De rest, minimaal de helft, laat men staan zodat de insecten ervan kunnen blijven genieten. Langzaamaan neemt de natuur het zo weer over. Lekker wild.
- Ingrediënten van onbespoten oorsprong
- Wilder Land ondersteunt de Nederlandse biodiversiteit
- Kruidenthee van Nederlandse teelt
- Thee zonder theïne
- Gemaakt van inheemse Nederlandse (on)kruiden
- Verwerkt door een sociale werkplaats
- Inhoud: 40 gram, voor ca. 30 koppen thee
Over Wilder Land
Het moge duidelijk zijn: we moeten naar een economie toe werken, waar “herstel” van de natuur centraal staat. Want we putten de aarde nog steeds uit. Op zoek naar manieren om Nederlandse biodiversiteit te stimuleren, ontdekten Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt, de veelzijdige kansen van thee. De meeste kruidenthee die wij drinken kan je gewoon in Nederland laten groeien. Toch komt bijna alle kruidenthee die in de winkels ligt uit het buitenland, vaak zelfs van buiten Europa. Dus waarom niet in Nederland hier mee aan de slag? Dat scheelt vele kilometers transport, is goed voor onze Nederlandse natuur en levert heerlijke thee op. Win-win-win! Wilder Land (winnaar van de ASN Wereldprijs 2019) thee laat zien dat een kwaliteitsproduct en natuurherstel heel goed samengaan. Een andere Nederlandse thee die te koop is in onze winkel is Dutch Harvest. Daarmee is Wilderland thee het tweede merk dat we aanbieden en daar zijn we trots op.
Hoe het werkt
Boeren zijn letterlijk grootgrondbezitters: zij beheren ruim 65% van het Nederlandse grondoppervlak. De biodiversiteit in Nederland verbeteren kan dus alleen als we met boeren samenwerken. Door de (on)kruiden in te zaaien op de randen van hun akkers en weilanden, creëert men weer kansen voor leven, zoals bijen en vlinders. Zo herstellen we samen met boeren de biodiversiteit in Nederland. De kruiden die geoogst worden voor in de blends zijn puur natuur, dus de kruiden weten niet wat het is om bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen.
Een deel van de kruiden die gezaaid worden, worden geoogst om er thee van te maken. De rest, minimaal de helft, blijven staan zodat de insecten ervan kunnen blijven genieten. Vervolgens neemt na de bloeiperiode de wind het over en verspreidt de zaden over het land. Zo zullen er in het voorjaar daarna op nóg meer plekken kruiden op komen. Langzaamaan neemt de natuur het zo weer over. Lekker wild.
Biodiversiteit in Nederland
Biodiversiteit is ons scoreboard om te zien hoe goed de aarde het doet. Een hoge score betekent niks aan de hand, gaat lekker, het leven tiert weelderig. Denk aan vruchtbare grond, bestuiving van gewassen, gezonde ecosystemen, bescherming tegen extreem weer. Zo winnen we allemaal. Helaas, als we naar het scorebord kijken staan we er op dit moment vrij belabberd voor. De biodiversiteit staat in Nederland onder druk en is in de afgelopen decennia sterk afgenomen. De gevolgen hiervan zijn groot. De media staan er vol mee.
De langgerekte weilanden waar koeien en schapen op staan te grazen, zien er vaak mooi strak en groen uit. Maar veel weilanden in ons land zijn er slecht aan toe. Er groeit maar één soort gras, meestal Engels raaigras. Het is op deze weilanden slecht gesteld met de biodiversiteit. Het zijn eerder “groene” woestijnen dan bloemrijke weide met vogels en vlinders, zoals je vroeger vaak zag.
Wilder Land werkt samen met boeren om de biodiversiteit te stimuleren. Met het inzaaien van meer inheemse kruiden of (on)kruiden krijgen we steeds meer gezonde weilanden en akkers. De bloemen van deze kruiden trekken zo weer insecten aan die hard nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. Deze natuurlijke bestuivers hebben we hard nodig voor onze voedselvoorziening. Kortom: biodiversiteit is van levensbelang voor ons allemaal.
OFFLINE BLEND
Let op, van deze blend ga je offline! Even alles op mute. Hoofd leegmaken, kop volschenken. Lekker uitzoomen in plaats van Zoomen.
Een mooie mix van geurende bloesems en zoete karwij. Bloemig en Zoet van smaak.
Ingrediënten: Lindebloesem, vlierbloesem, kamille, karwij, rozenblad
F***ING FRIS BLEND
Nee joh, niet F***ing fris, maar F***ing* fris! Een blend om je F***ing fris te voelen. En hij smaakt ook nog F***ing lekker.
*Feeling
Een mix van frisse kruizemunt en groene weidekruiden. Fris en Kruidig van smaak.
Ingrediënten: Duizendblad, zuring, citroenmelisse, kruizemunt, korenbloem
(ON)GROEN BLEND
Deze (on)groen blend gemaakt van (on)kruiden uit Nederland. Het is dus geen groene thee. Maar hij doet er wel verrekt en verrukkelijk veel aan denken!
Energiek de dag door met deze lekkere doordrinker. Hennep en groene kruiden. Licht, groen en aards van smaak.
Ingrediënten: Hennep, paardenbloem, heermoes, goudsbloem
BACK TO BLACK BLEND
Niet zwart, maar bijna zwart. Back To Black*. De beroemde smaakmakers Samuel Levie en Diego Prado wezen ons op andere planten zoals wilgenroosje die traditionele zwarte thee minstens evenaren.
Robuust en toch verfijnd met zwarte bessenblad en wilgenroosje. Vol van smaak.
Ook geschikt als ijsthee.
Ingrediënten: Wilgenroosje, zwarte bessenblad, aardbeienblad, korenbloem
OPKICKER BLEND
Je kent vast die momenten dat je wel even een opkicker kan gebruiken. Bijvoorbeeld ’s ochtends. Of ’s middags. Of ’s avonds. Al drink je het ’s nachts, het maakt ons niet uit, deze blend smaakt altijd goed..
Een lekkere mix van groene kruiden en zoete venkel. Kruidig van smaak.
Ingrediënten: Paardenbloemblad, weegbree, venkel, salie, goudsbloem
HOLY SMOKEY BLEND
Deze special bevat soorten die van nature veel voorkomen in natte veengebieden. Door deze soorten in de blend te verwerken willen we boeren in het veenweidegebied stimuleren om deze soorten meer toe te laten op hun land. Om de geschiedenis van het turfsteken in het veenweidegebied eer aan te doen, is het berkenblad gerookt. Het resultaat is een frisse rokerige thee!
De lichte rokerigheid komt mooi in balans door de frisse munt, een bijzondere smaak.
Ingrediënten: Moerasspirea, Berkenblad, Munt
BOSWANDELING BLEND
Even weg van de computer, je kantoortuin uit, hup de natuur in. Want iedere dag een Boswandeling houdt geest en lichaam gezond. Goed te pairen met mist, miezer, wandelschoenen en kampvuur.
Kruidig, aards en lichtzoet. Dat is wat je ruikt én proeft in deze melange.Toevallig super goed voor de luchtwegen.
Ingrediënten: Moerasspirea, dropplant, dennennaald, vlierbes, guldenroede
Over de verpakking
Het materiaal van de verpakkingen is PLA. PLA is een afkorting voor ‘polymelkzuur’ en het is niet gemaakt van aardolie, maar van hernieuwbare, plantaardige bronnen. Het zakje is opgebouwd uit drie lagen film. Een bio-film met als hoofdbestanddeel suikerriet en maïszetmeel, en twee cellulose films met als hoofdbestanddeel houtvezels. De fabrikant van de zakjes is: bio4pack.
Veel PLA-producten zijn afbreekbaar onder industriële composteeromstandigheden. Daarbij worden veel hogere composteringstemperaturen bereikt (vanaf +58 °C) dan in de composthoop in je tuin. Gooi het lege zakje na gebruik (en eventueel hergebruik) dan ook bij het GFT afval dat wordt opgehaald door de gemeente. Als je geen biobak in de buurt hebt, gooi dan het zakje weg bij het restafval.
Om de kruiden goed te houden, heeft een theeverpakking een vochtbarrière nodig. Een papieren zakje is daarom niet voldoende als verpakking voor thee. Praktisch alle theeën die op dit moment in papieren zakken verkocht worden, hebben aan de binnenkant altijd een laag plastic of PLA. Het oogt dan mogelijk duurzaam door de papier-look, maar dat is het in veel gevallen niet door de plastic binnenkant.
Uiteindelijk zouden we graag een verpakking voor de thee willen (dus met de juiste vochtbarrière) die zowel recyclebaar is, als thuis-composteerbaar. Helaas bestaat dat nog niet. We houden de ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen goed in te gaten. Mocht jij rondom verpakkingen tips/ideeën of suggesties hebben, dan horen we die graag!
Zetadvies Wilder Land Kruidenthee
Gebruik een RVS thee-ei of theefilter, of een papieren theefilter om de kruidenthee mee te zetten. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de ingrediënten om zich te kunnen ontvouwen. Gebruik ongeveer 1 eetlepel van een blend per liter water of ongeveer 1 grote gram / 1 theelepel voor een kop thee. Laat water koken en giet het over de losse thee heen. Laat de thee 5 – 8 minuten trekken en verwijder daarna het thee-ei/filter, zodat de thee niet te sterk en bitter wordt. Als je daar wel van houdt, dan laat je de thee natuurlijk lekker lang trekken :-) Drink smakelijk.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.