Wow! Wat een lekkere chocola! The Other Bar is misschien wel de lekkerste chocolade die we de laatste jaren hebben gegeten. En het fijne is ook nog dat deze repen chocolade op een heel eerlijke en transparante manier zijn geproduceerd. De cacaobonen voor The Other Bar worden op duurzame wijze geteeld, zijn onbespoten en de cacaoboeren in Ecuador krijgen daarvoor een eerlijke prijs. Ook worden de cacaobonen daar lokaal verwerkt tot de lekkerste chocolade, waardoor extra werkgelegenheid, kennis en inkomen in het land van herkomst blijft. (dus niet in een fancy chocoladefabriek waar de focus alleen op zo veel mogelijk produceren ligt).
Okay, maar hoe zit het met de smaak? Deze twee chocoladerepen smaken naar echte chocolade en echte cacao. Het is een chocolade die de supermarktreep ver achter zich laat. Als je bekend bent met de smaak van echte stukjes cacao of cacao nibs, dan herken je dit in deze chocolade! Alle know-how en liefde voor het vak van de lokale makers in Ecuador proef je. Een vergelijk: Iedereen kent de Tony Chocolonely chocolade die een geheel eigen smaak heeft en ook streeft naar eerlijke handel. Die vinden wij heerlijk! The Other Bar moet je ook eens proeven om te vergelijken, ook echt eerlijk en heerlijk!. In Ecuador groeit bijzondere cacao. De Arriba cacao heeft fruitige en bloemige smaaktonen.
Bovendien streeft The Other Bar chocolade naar echte gelijkheid! Ondanks dat Fair Trade chocolade een goede stap was, is het al lang geen geheim meer dat cacaoboeren wereldwijd nog steeds worden uitgebuit. Ze krijgen een te lage prijs zodat we in het westen mogen genieten van een stukkie chocola. Een lage prijs wordt nog steeds als belangrijker gezien dan de kwaliteit. The Other Bar is anders… hiermee koop je een FairChain chocoladereep waarbij je een digitale token krijgt. Deze token kan je gebruiken om korting te krijgen op je volgende aankoop, maar ook om terug te geven aan cacaoboeren in Ecuador!
- Duurzame & Eerlijke Chocoladereep
- Verkrijgbaar in Dark (met koffie en cacao nibs), en Milk
- FairChain geproduceerd
- 100 gr. (2 repen van 50 gr.)
- Inclusief digitale token voor aankoop cacaobomen (of korting!)
- Hoogwaardige Ecuadoraanse Cacao
- Geproduceerd in Ecuador
- De smaken blijven lang in je mond achter, heel bijzonder.
The Other Bar: Chocolade die staat voor radicale gelijkheid
De wereld van chocola is een miljarden industrie. In de vrije markt betekent dit zoveel als: zo veel mogelijk chocola produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Wist je dat we in Nederland gemiddeld 3 kilo per persoon per jaar eten!? Doordat chocolade zo goed verkoopt en iedereen er dol op is, gaan steeds meer landen en boeren cacao telen. Dit zorgt voor wereldwijde onderlinge concurrentie die de prijs voor de bonen drukt. Degene die er het meest onder lijden zijn natuurlijk niet de grote chocolademerken, maar de boeren die moeten zien te overleven van de oogst. De productie van cacaobonen gebeurt met name in tropische landen die op het toneel van de globale economie het onderspit delven. Daarom gaat de productie van cacao veelal gepaard met uitbuiting, armoede, kinderarbeid en ongezonde werkomstandigheden. Ondanks de vele initiatieven van bijvoorbeeld NGO’s om de boeren te geven waar ze recht op hebben blijft dit een groeiend probleem. Boeren krijgen slecht’s zo’n 3% van de totale opbrengt van chocola weer te zien! De rest gaat naar marketing, transport, doorverkoop etc.
The Other Bar neemt hier geen genoegen mee. In Samenwerking met de FairChain Foundation en de United Nations Development Program brengt The Other Bar je een shared-value chocoladereep. Geloof jij net al wij in een eerlijk inkomen en duurzame toekomst voor de cacaoboeren? Kies dan een van deze heerlijke en eerlijke chocoladebars. De cacao van de bars wordt geteeld in Ecuador en vervolgens verwerkt tot reep in een onafhankelijke fabriek in Ecuador. Door de chocola te produceren in land van herkomst kan de sociaal-economische impact vergroot worden.
Elke bar komt met een digitale token
Bij aankoop van The Other Bar krijg je niet alleen de zekerheid dat de boeren aan het einde van de productieketen een eerlijke prijs krijgen voor hun harde werk. Elke bar komt namelijk ook met een digitale token. In elke verpakking van de chocoladereep vindt je QR code die je kan scannen om je token in te wisselen. Deze token heeft daadwerklijke waarde die je in kan zetten om nóg meer goeds te doen! De waarde van 1 token is het equivalent van een kwart van een cacaoboom. Dus voor elke vier repen die je koopt kan een cacaoboer een extra boom kopen. Maar je kan het ook gebruiken om 25p (ca. 27 cent) op je volgende reep korting te krijgen. Hoe dan ook: een win-win! Door het scannen van de unieke code kan je ook zien hoeveel de cacaoboer is betaald voor de cacao in jouw bar en de exacte GPS locatie van de cacaoboom die is gekocht met jou tokens! Hoe cool is dat?
FairChain vs. FairTrade
‘Fairtrade’ cacao is een respectabel idee dat lokale ondernemers van een minimumprijs verzekert in ruil voor het groeien en exporteren van bonen naar westerse landen. Het is een goede eerste stap, maar het impact hiervan is veel minder dan we gehoopt hadden. Het dringt armoede slechts op een zeer bescheiden schaal terug.
FairChain is een echte productie-consumptie relatie tussen de lokale ondernemers en de consument. Bij normale cacao verdwijnt zo’n 93% van de toegevoegde waarde van jouw chocoladereep in de zakken van multinationals en hun rijke aandeelhouders. Wij vinden dat dat anders moet! In plaats van cacaobonen te exporteren, en daarmee ook de toegevoegde waarde, worden de cacaobonen in Ecuador zelf verwerkt tot de repen van The Other Bar. Hierdoor blijft er meer toegevoegde waarde, meer banen én meer kennis in het land achter. Deze eenvoudige verschuiving in de keten verbetert het leven van miljoenen mensen op een radicale en positieve manier. Jij betaalt een eerlijke prijs voor de beste kwaliteit chocolade, de boeren in Ecuador krijgen twee keer meer dan de normale ‘marktwaarde’ betaald voor hun product. De koffiebonen van Moyee Coffee werken via ditzelfde principe! Deze zijn ook via Ecomondo te koop.
The Other Bar – Milk
Chocolade 50% (Cacao massa, rietsuiker, volle melkpoeder, cacaoboter soja lecithine).
Kan sporen bevatten van: Pinda, Noten
The Other Bar – Dark
Chocolade 72% (Cacao massa, rietsuiker, zonnebloem lecithine), Cacao Nibs, Geroosterde Koffie.
Kan sporen bevatten van: Pinda, Noten, Melk en Soja
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.