De Luffa Scrub Pad is een plasticvrij alternatief voor gewone afwassponsjes. Dit biologisch afbreekbare eco schuursponsje is zo gevormd dat hij perfect in de hand past. Wanneer de spons ondergedompeld wordt in water zwelt deze op tot een zachte sponsachtige en flexibele pad. Luffa’s gaan net zolang mee als gewone schuursponsjes of zelfs nog langer. Ze kunnen daarna gecomposteerd worden. Op de composthoop in de tuin, moestuin of in de GFT bak. De Luffa Afwasspons is 100% plantaardig en dus vegan. De sponjes zijn gemaakt van plantaardige vezels en dragen niet bij aan de plasticsoep!
Afwassen met de Luffa Scrub Pad
- Gebruik in warm water met afwasmiddel, net zoals een afwasspons.
- Spoel na gebruik zeepresten en vuil uit de spons. Knijp het overtollige water eruit en laat de spons drogen.
- Je kunt de Luffa spons een enkele keer in de de wasmachine of vaatwasmachine wassen om ‘m grondig schoon te maken.
- Als de Luffa Scrubpad droog is dan is hij licht schurend, maar is wel krasvrij. Hij is zacht genoeg voor anti-aanbak pannen en is soepel genoeg om in bekers te passen. Voor het echte hardcore scrubwerk gebruik je de Safix Scrub Pad, van kokosnootvezels!
Europees product: Spanje & Italië
Verpakking: Minimalistisch & Plasticvrij
Tip: Probeer ook de plasticvrije Luffa spons. Misschien heb je ook interesse in een plasticvrije afwasborstel met verwisselbare borstelkop.
Wat is een Luffa / Loofah precies?
De Luffa Scrubpad wordt gemaakt van de vruchten van de Luffa aegyptiaca, ook bekend als de Sponskomkommer of Sponskalebas. Deze tropische plant in de komkommerfamilie kent zijn oorsprong waarschijnlijk in Azië of Afrika en de eerste teelt begon in India. Koolstofdatering wijst uit dat de vruchten van de Luffa meer dan 9000 jaar geleden naar Noord-Amerika zijn gebracht door Europese kolonisten die de plant verbouwden voor onder andere voedsel. De vruchten van de Luffa zijn eetbaar als ze jong zijn, maar worden naarmate ze groeien steeds stugger en vezeliger.
In het oude Egypte werd de plant al gebruikt als spons. De rijpe vruchten werden gedroogd en gebruikt voor het badderen. De naam Luffa is te herleiden naar het Arabische woord voor de sponsvrucht ‘Luf’. Tegenwoordig wordt de spons zowel als Luffa of Loofah aangeduid.
Hoewel het gebruik van de stugge vezels van de Luffa als spons voor veel mensen nieuw is, is de traditie dus al veel ouder. Over heel de wereld maakten mensen schoon met plantaardige sponsen van bijvoorbeeld planten of zee-planten. Het is pas sinds de afgelopen decennia dat we deze natuurlijke sponsen zijn gaan vervangen door synthetische sponsen.
Eco sponsjes vs. de traditionele afwasspons
Schuursponsjes worden via een chemisch proces gemaakt van aardolie en nieuwe, of gerecyclede kunststoffen. Tijdens de levensduur van een normaal schuursponsje verliest het vaak kleine stukjes microplastic en schuurvezels. Die schuurvezels worden gemaakt van oud plastic of gerecyclede petflessen. Dat is op zich een duurzaam idee, maar toch laten deze snel los en komen er kleine stukjes plastic vrij die bijdragen aan de plastic soep.
Het gemiddelde huishouden gebruikt aardig wat van deze plastic sponsjes. Luffa eco schuursponsjes gaan net zo lang mee als zijn synthetische variant en zelfs langer, als je ‘m regelmatig droog bewaart! Het lijkt een kleine aanpassing in het gevecht voor een schonere wereld (pun intended), maar juist deze kleine aanpassingen hebben een gigantisch effect als wij allemaal de stap zetten. Wil je meer leren over wat je kan doen om de oceanen te beschermen tegen plastic soup? Lees hier meer!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.