De Fruitmotor zet jouw wereld in beweging met mooie en (h)eerlijke producten die al je zintuigen prikkelen. Alle producten worden gemaakt van Krenkelaars, dat zijn appels die nét niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt, maar wel vol van smaak. Ontdek de alcoholvrije Appelsprankels in verschillende smaken!
- In glazen fles
- Alcoholvrij
- 3 heerlijk frisse smaken
- 100% Betuwse Appelsprankels
- Gemaakt van geredde appels
- 250 ml
Krenkelaar Sprankels
Het woord Krenkelaar werd opgetekend door dichter Beets in 1916. Het woord geeft precies aan wat de oorsprong is van het fruit dat gebruikt wordt: ‘gekrenkt’ ofwel ‘niet volkomen gaaf fruit’. Supermarkten zijn steeds kritischer geworden op het fruit dat zij in het schap willen leggen, alleen de mooiste appels komen in de winkel. Maar iedere appel is prachtig! Ook die met een plekje, vlekje of bijzondere vorm. De smaak is prima en bij de Fruitmotor maken ze er heerlijke producten van.
De Fruitmotor tegen Voedselverspilling
Voedselverspilling is een groot probleem. Met voedsel dat verspild wordt, gooien we ook de ingrediënten weg, de arbeid, energie en alles wat bij voedselproductie en -opslag komt kijken. In Nederland wordt 30% van alle voedsel verspild in de hele keten. Daar doen we niet aan mee! De Krenkelaar Ciders & Sprankels worden gemaakt van appels die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt. Zo verspillen we ze niet, maar wordt er iets heel lekkers van gemaakt.
De Fruitmotor: Geen winst, maar maatschappelijke impact
De Betuwe is een prachtige regio in Nederland en staat bekend als innovatieve fruitregio. Maar de regionale fruitteelt kampt met dalende werkgelegenheid en lage marges. Prijzen voor het fruit staan onder druk. Grootschaliger produceren helpt, maar heeft gevolgen voor ons cultuurlandschap, de bodem en de kwaliteit van de producten. De Nederlandse teler dreigt de verbinding met de regio, de consument en burger en het ecosysteem kwijt te raken. Telers zitten klem in dit systeem.
De Fruitmotor vindt dat dit anders moet én kan.
Door de fruitteler een eerlijke prijs voor zijn restappels te bieden, met daarbovenop een biodiversiteitspremie, komt er weer ruimte om te investeren in wat we allemaal belangrijk vinden: een rijke bodem, een rijk insectenleven, schoon slootwater, meer wilde bijen door aanleg van bijenhagen en bloemenranden en een bloemrijk landschap waar het voor iedereen fijn leven is.
Bij De Fruitmotor is het doel maatschappelijke impact, niet winstmaken. Maar hoe weet je of je dat hebt, impact? Samen met True Price en Impact Institute werd in 2020 voor het eerst de ‘echte prijs’ van de appels van de Fruitmotor berekend.
Om appels te maken worden kosten gemaakt. Voor arbeid en voor materialen. Maar wat zou de prijs zijn als we alles zouden uitdrukken in geld dat nodig is om de appels te kweken? Dus naast de bekende kosten ook de minder zichtbare sociale en milieukosten? De kosten voor de Fruitmotor appels bedraagt 14 cent per kilo, een stukje lager dan de prijs voor een gemiddelde Nederlandse appel. Die komt op 18 cent per kilo aan maatschappelijke kosten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.