Chocolade van Chocolatemakers is niet alleen overheerlijk, maar ook nog eens een écht duurzame keuze: Biologisch en FairTrade van boon tot reep. Er zijn maar heel weinig bedrijven die echte chocolade maken, laat staan de hele keten in handen hebben. Het werk van Chocolatemakers begint bij samenwerking met boeren en boerencoöperaties in Congo, Peru, Nicaragua en Colombia. De duurzame chocoladerepen worden gemaakt met respect voor mens en natuur, waarbij vervoer zo emissievrij mogelijk gebeurt, bijvoorbeeld per zeilschip. Zodra de cacao in Amsterdam arriveert, maken de Chocolatemakers er in hun solar powered fabriek de lekkerste chocoladerepen van!
- Fairtrade
- Biologisch
- Single-Origin Chocoladerepen
- 100 % Glutenvrij
- Op Zonne-Energie geproduceerd
- Geproduceerd in Nederland
- Plasticvrij (composteerbare folie)
- 85 gram
From Bean to Bar: Een duurzame Cacaoketen
Eigenlijk moeten we zeggen van boom tot reep. De Chocolatemakers werken nauw samen met met de boerencoöperaties die de cacao verbouwen, vanaf het moment dat de boon nog aan de boom hangt. Het terroir, het klimaat en de manier van oogsten, fermenteren, drogen het vakmanschap van de cacaoboer hebben allemaal heel veel impact op de smaak van de chocola. Cacaobomen houden van warmte én vochtigheid en hebben een hekel aan wind en te fel zonlicht. Daarom vind je alleen cacaoplantages rond de evenaar in tropische bosgebieden. De gebieden waar de Chocolatemakers hun cacao vandaan haalt zijn de Dominicaanse Republiek, Congo, Peru en Colombia.
Lees meer over de origines
De biologische cacao zorgt voor een goede biodiversiteit op de plantages op een tweetal manieren: het verbetert het organische stof gehalte in de bodem, waardoor het bodemleven op peil blijft en de waterhuishouding van de bodem verbetert (sponswerking van de bodem).
Ook vereist het de aanplant van schaduwbomen waardoor er niches ontstaan voor vogels en insecten! Met de meerprijs worden scholingsprogramma’s en training voor boeren ondersteund en is Conacado een belangrijke speler voor de kleine boeren op de Dominicaanse Republiek. We werken samen met boeren die biologische en Fairtrade gecertificeerde bonen telen.
Door de cacao aanplant aan de randen van het park wordt het landschap intact gehouden en hersteld. Er ontstaat een bufferzone rondom het beschermde Nationale Park. De biologische teelttechnieken dragen bij aan een betere bodemkwaliteit en dit alles vereist de aanplant van schaduwbomen op de plantages.
De meerprijs die voor de cacao betaald wordt, wordt gebruikt om mensen lokaal toegang te geven tot medische zorg. Recent is een universiteit geopend waar boeren training en begeleiding bij het aanleggen en beheren van de plantages, het fermenteren en drogen van de cacao krijgen. Dit wordt gedaan via de ‘Farmer Field Schools’ waarbij kennis wordt gedeeld en onderlinge samenwerking wordt bevorderd.
De cacao is door Esco Kivu geïntroduceerd vanuit Uganda in 2000 om de mensen in dit gebied -geteisterd door interne conflicten en burgeroorlogen- een bron van inkomsten te verschaffen. Cacao is één van de weinige manieren om in het levensonderhoud te voorzien. De bodem is vruchtbaar en de cacaoplantages worden op biologische wijze beheerd waardoor de bodemvruchtbaarheid op peil blijft en schaduwbomen worden aangeplant
Peru kent veel gemeenschappen die leven in het Amazone regenwoud en een van de grootste groepen is de “Awajún” met een populatie van ongeveer 65.000 mensen. Zij leven van zogenaamde “slash and burn”-landbouw en hebben grote gebieden in het regenwoud in beheer. Door toename van de populatie neemt de druk op het regenwoud toe en zijn andere bronnen van inkomsten belangrijk voor het voortbestaan van hun levenswijze.
Cacao is hier een perfect alternatief, het vereist schaduw bomen en kan in combinatie met andere gewassen geplant worden. Het vermindert de noodzaak voor “slash and burn”-landbouw waardoor het voortbestaan van het regenwoud verzekerd is.
Slaafvrije Chocolade, maar wat betekent dat?
Het antwoord op de vraag: is de chocolade slaafvrij is helaas complexer dan een simpel: JA! Tegenwoordig wordt het woord Slaafvrij veel gebruikt in de marketing van chocoladerepen. Waar het in de context van chocola om gaat is gedwongen kinderarbeid, dé moderne vorm van slavernij. Dit is in veel delen van de wereld nog zeer gebruikelijk en het is waar dat je hier als chocoladeproducent direct invloed op hebt. Weet wel: garanties zijn er niet en kunnen door geen enkele producent gegeven worden, maar kinderarbeid, kan grotendeels worden uitgesloten door onder andere het in de hand hebben van de productieketen.
Bean-to-bar betekent, als het goed wordt gedaan, dat de chocoladeproducent betrokken is bij het proces vanaf het moment dat de boon van de boom geoogst wordt. Dit is de enige manier om de werk- en leefomstandigheden van de boeren, direct en positief te beïnvloeden. Door zorgvuldige afspraken over werkwijze, veiligheid en transport. Maar ook: door duidelijke regels op te stellen voor leeftijdsgrenzen voor de werknemers op de plantages. De meeste chocola die in de winkel ligt wordt ingekocht bij grote chocoladeproducenten en pas in Europa of America verder verwerkt. Dat maakt het bijna onmogelijk om de keten terug te traceren en kinderarbeid op plantages te voorkomen. Bij de Chocolatemakers hebben zij de hele keten van boom tot reep in handen en houden persoonlijk contact met de boerencorporaties.
Om te voorkomen dat boeren hun kinderen aan het werk moeten zetten, de natuurgebieden waarin ze produceren beschadigen of de tijd die heerlijke cacao nodig heeft in het land van origine voor de optimale smaak te verkorten moeten de boeren beter betaald worden. Beter? Ja, ze moeten een living income betaald krijgen. Daar bestaan officiële barometers voor, om deze tarieven vast te leggen per regio. De Chocolatemakers betalen hun boeren 50% meer dan het fairtrade minimum gemiddelde en zorgen er zo voor dat de boeren hun kinderen niet aan het werk hoeven te zetten én zelf betere werkomstandigheden en werktijden kunnen aanhouden.
Helaas kan zelfs een volledige keten en een beter inkomen in sommige landen kinderarbeid niet voorkomen. De westelijke gebieden van Afrika en met name de Ivoorkust en Ghana staan om kinderarbeid bekend. Sterker nog, hier gaat het om dangerous child labour. Kinderen tussen 5 en 17 worden ingezet voor het sproeien van pesticiden, wat enorm gevaarlijke chemische stoffen zijn die erg schadelijk voor de kinderen. Helaas neemt kinderarbeid in deze gebieden nog steeds toe. Daarom sourcen de Chocolatemakers hun cacao uitsluitend uit Peru, Colombia, Nicaragua en Congo, waar zij kunnen garanderen dat de pesticide niet worden ingezet, waar het politieke klimaat de kinderen beschermt en zij goede afspraken kunnen maken met de boeren en boerencoöperaties.
Tot slot kan je met een Biologische reep verzekerd zijn dat er geen kinderen zijn ingezet tijdens het sproeien van pesticides. Er zijn strenge richtlijnen om bio-gecertificeerd te worden. Gevaarlijke pesticiden mogen zeker niet gebruikt worden. Niet alleen belangrijk voor de chocolade-eter en diens lichaam, maar vooral voor de kinderen en boeren op de plek van herkomst. Met een bioaankoop bescherm je niet alleen jezelf en de natuur, je beschermt ook de mensen aan het begin van de keten. Niet bio-gecertificeerde chocola is een van de grootste gevaren voor kinderen in de cacaogebieden. Elke cacao import vanuit alle origines wordt bij Chocolatemakers in een onafhankelijk lab op 450 wereldwijd gebruikte pesticides getest.
Emissievrije Chocolade
Bij de Chocolatemakers zijn ze altijd op zoek naar nieuwe manieren om écht duurzame chocolade te maken. Daar hoort niet alleen duurzaam geproduceerde grondstoffen bij, maar ook een duurzame logistiek- en productieketen bij.
Er wordt geprobeerd zo veel mogelijk cacao met het zeilschip, de Tres Hombres, mee te laten reizen. Volledig op windkracht, er is geen motor aan boord! Dat kost meer geld en duurt gemiddeld 4 à 6 maanden per overtocht. De repen met een zeilschip op de verpakking (met Cacao uit de Dominicaanse Republiek en Colombia) worden allemaal gemaakt van de ‘zeilboot-cacao’. De bonen komen 2 x per jaar met de Tres Hombres mee.
Ook voor de andere origines wordt zo duurzaam mogelijk vervoer gekozen en het doel is om in de toekomst alle cacao op windkracht naar Nederland te krijgen.
De Chocoladefabriek in Amsterdam, waar de cacao tot mooie repen wordt verwerkt, wordt 100% aangedreven door zonne-energie! En er wordt zelfs genoeg zonne-energie geproduceerd om terug in het netwerk te voeren.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.