Kiemzaden laat je ontkiemen voor heerlijke kiemgroenten. Met de heerlijke biologische kiemzaden van de Peulenschil kweek je binnen een aantal dagen heerlijke kiemgroenten voor in salades, soepen, maar ook als garnering bij diverse gerechten. De microgreens bevatten meer vitamines en mineralen dan normale groente. Er zijn verschillende soort kiemzaden, deze zijn allemaal makkelijk te kweken. De biologische kiemzaden hebben wat aandacht nodig de eerste dagen door ze te spoelen, maar na gemiddeld 4 tot 6 dagen kan je al lekkere, gezonde kiemgroenten eten.
Wil je gaan beginnen met het kweken van kiemgroenten dan is een kweekset wel erg handig. Wij hebben bijvoorbeeld de Kiemgroenten kweetset. Deze kweekset is compleet met pot, lekbakje, zeef en een afdruiprek. Of je kunt starten met de Sprouthuggers, deze huggers kan je zelf op elk gewenste glazen pot bevestigen. Bij de Sprouthuggers zit de zeef en een uitlekbakje.
Kiemgroenten kweken is een leuke bezigheid en super gezond.
Wat zijn Kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn jonge eetbare kiemplanten van groente- en kruidenzaden of van bonen. Biologische kiemzaden kun je makkelijk thuis ontkiemen in slechts enkele dagen. Om de jonge plantjes optimaal te laten groeien, hebben ze na het ontkiemen voldoende licht nodig, daarom is een plek op de vensterbank ideaal.
Kiemgroenten hebben een rijke smaak, textuur en esthetiek, waardoor ze in de keuken ideaal zijn om diversiteit aan gerechten te geven. Net zo divers als ze in uiterlijk en smaak zijn, zijn de kiemen ook in voedingstoffen. De kiempjes bevatten veel vitaminen en mineralen en ook veel antioxidanten. Afhankelijk van het soort kiemzaad kun je oogsten wanneer de jonge planten ongeveer 5 tot 14 centimeter hoog zijn.
Verschillende soorten Biologische kiemzaden
Alfalfazaad (Medicago sativa) is afkomstig van de luzerneklaver. Alfalfa heeft een zeer frisse bite, en kan door de neutrale smaak in grote(re) hoeveelheden gegeten worden. Alfalfa is zeer geschikt voor salades maar kan ook goed in warme gerechten worden verwerkt. Het woord Alfalfa komt uit het Arabisch en betekent letterlijk ‘vader van alle voedsel’. Alfalfa is na Taugé waarschijnlijk de meest bekende kiemgroente. Inhoud: 140 gram
Voedingsstoffen: Rijk aan vit. A, B1, B2, D, E en K /Â fosfor, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zwavel / eiwitten.
Kiemmix is een zelf samengestelde mix van Alfalfazaad, Linzen en Radijszaad. Deze mix van smaken is kruidig maar heeft tóch nog een zekere frisheid. De verkregen Gemengde Kiemen kunnen worden verwerkt in salades e.d. maar laten zich ook goed smaken op een broodje kaas met komkommer en tomaat. Inhoud: 145 gram
Voedingsstoffen:Â Rijk aan vit. A, B, C, D en KÂ / kalium, calcium, fosfor, ijzer, natrium, zwavel en magnesium / eiwitten en koolhydraten.
Brassicamix is een zelf samengestelde mix van Broccoli-, Rode Kool- en Koolraap- of Meiraapzaad (afhankelijk van de verkrijgbaarheid). Ontkiemde brassicamix bevat stoffen (glucosinolaten) die een rol kunnen spelen bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Ontkiemde brassicamix heeft een zilte, typisch koolachtige smaak, en kan o.a. worden gebruikt in salades en cocktailhapjes. Inhoud: 125 gram
Voedingsstoffen:Â Rijk aan vit. A, B, C en EÂ / kalium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, fosfor, zink, zwavel en en magnesium.
Radijszaad (Raphanus sativus) levert een frisgroene kiemgroente op. Radijskiemen hebben een pittige, ietwat peperige smaak die heel goed combineert met bijvoorbeeld kaas op een toastje. inhoud: 120 gram
Voedingsstoffen:Â Rijk aan vit. A, B1, B2 en C / ijzer, kalium, calcium, magnesium, natrium en fosfor.
Hoe kweek je eigen biologische kiemgroenten
Eerst doe je de biologische kiemzaden in een glas en je vult het aan met water. Het zaad laat je ongeveer 6 uur in het water weken. Na 6 uur giet je het water af. Vervolgens moet het biologische zaad twee keer per dag met vers water worden gespoeld. Je moet de zaden ook weer goed laten uitlekken. Zorg ervoor dat een zeef niet helemaal bedekt is met zaden, zodat frisse lucht door het glas kan circuleren waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Afhankelijk van de soort groente kun je je kiemen na ongeveer 4-6 dagen consumeren. Bij hogere temperaturen groeien de kiemen sneller, bij lagere temperaturen langzamer.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.