Het BamBaw Bijenhotel is gemaakt van bamboe, geupcycled hout en aluminium. De bamboe rietjes zijn bijvoorbeeld niet geschikt bevonden om drankrietjes mee te maken. Technisch gezien zijn deze bijenhotels perfect voor de bij, voor het mensenoog zitten er soms wat schoonheidsfoutjes aan. De hotels hebben vaak wat vlekjes van lijm, of zijn wat scheef gemonteerd. I.v.m. schoonheidsfoutjes bieden we deze bijenhotels aan voor een kleine prijs. Dit is een buitenkansje want op = op.
Bij het ontwerp van het insectenhotel werd zoveel mogelijk rekening gehouden met de juiste materialen en wat de solitaire bijen nodig hebben. Zo hebben de bamboerietjes de juiste (verschillende) diameters en lengte, zijn ze vastgeplakt met natuurlijke rijstlijm en bevatten de materialen geen splinters. Dankzij het roestvrije aluminium dak en de verlengde zijkanten is het bijenhotel beschermd tegen nat weer.
Hoe werkt een Bijenhotel?
Het bijenhotel is een ideale en veilige thuishaven voor solitaire bijen en solitaire wespen. Solitaire bijen zijn volkomen ongevaarlijk en vreedzaam. Ze hebben geen angel en kunnen dus niet steken. Ze vormen geen zwerm en maken ook geen honing. Ze leven alleen, bestuiven planten en maken individuele nestcellen voor hun larven in natuurlijke holtes in onze omgeving. Solitaire wespen hebben ook geen angel, leven alleen, jagen op dierlijke prooien (zoals rupsen, spinnen of bladluizen) en maken individuele nestcellen voor hun larven in natuurlijke holtes in onze omgeving.
Wilde bijen zijn in het voorjaar druk met het verzamelen van stuifmeel en nectar en het leggen van eitjes. Ze kruipen in een buisje van je bijenhotel. Andere solitaire bijen gebruiken ook wel gangetjes in een boomstam, baksteen of in de grond. Hier leggen ze hun eitjes in. Ze leggen meerdere eitjes achter elkaar in de nestgang en maken daartussen telkens een ‘muurtje’, daarom zie je ze vaak druk heen en weer vliegen. Bij elk ei leggen de bijen een ‘bijenbroodje’. Dat is een soort balletje van nectar en stuifmeel. Hier eten de larven van als ze uit hun ei komen. De larven ontwikkelen zich tot pop in een cocon. Het volgende voorjaar komen de bijen uit hun hotelkamer tevoorschijn. Ze voelen dat het warmer wordt en weten dat de bloemen gaan bloeien. Die hebben ze nodig om hun eten vandaan te halen.
De mannetjesbijen komen als eerste uit de gang. Zij wachten tot de vrouwtjes een paar dagen later uitkomen om mee te paren. Eén voor één kruipen ze uit het buisje of gaatje en gaan ze op zoek naar bloemen om van de nectar te snoepen en stuifmeel te verzamelen. De vrouwtjes leggen daarna weer eitjes in een insectenhotel (of een ander gezellig holletje). Zo begint de hele cyclus weer van voren af aan! (bron: natuurmonumenten). Zo raakt je bijenhotel ieder jaar meer gevuld.
Verschillende kleine en grote solitaire bijen en solitaire wespen leven op verschillende momenten in het jaar. Zo heb je het hele jaar door beweging bij je bijenhotel, zowel in de kleine, als in de grote gangen. Een bijenhotel met veel geschikte en beschikbare kamers is daarom een ideale en makkelijke nestelplek. Omdat solitaire bijen een essentiële rol spelen voor de bestuiving en onze biodiversiteit en zij met uitsterven bedreigd worden, kunnen we met dit bijenhotel ons steentje bijdragen om ze te beschermen.
Er zijn vele verschillende soorten en maten solitaire bijen, dus zowel de kleine als de grote openingen zullen gebruikt gaan worden. Het plaatsen van een bijenhotel is een leuke manier om het leven van wilde bijen van dichtbij te kunnen volgen. Je kunt ze ook letterlijk van dichtbij bekijken, want solitaire bijen en solitaire wespen steken niet.
Plaatsing bijenhotel
Het bijenhotel is eenvoudig te installeren en wordt best op een zonnige plek en in de buurt van nectarrijke bloemen (zoals blauwe druifjes, zonnebloemen, vlinderstruiken, lavendel, clematis, ….) gehangen. Zijn de randjes van de bamboe rietjes toch nog een beetje grof van het zagen? Vijl of schuur deze dan glad en maak dichte openingen open, zodat de bijen een gladde ingang en goede toegang hebben tot hun hotelkamers.
Een goed bijenhotel: Waar moet je op letten?
We zien steeds meer aanbieders van insecten-, bijen- en vlinderhotels. Door het toenemende bewustzijn over het lot van bestuivers staan steeds meer mensen klaar om insecten een handje te helpen. Dat is super! Echter niet elk hotel dat wordt aangeboden is even geschikt, en zien we veel insectenhotels die helaas nooit kamers zullen kunnen verhuren. Dus waar moet je op letten bij de aanschaf van een bijenhotel? Ook in dit artikel in Trouw lees je meer over de do’s en don’ts van bijenhotels.
- De diameters van de gaten en stengels in een hotel moeten tussen de 2 en 12 mm zijn en variëren. Kleinere of grotere gaatjes zullen geen bijen of andere bestuivers aantrekken, en zijn dus nutteloos.
- De lengte van de gaten of stengels moet minimaal 5 cm zijn zodat er meerdere nestcellen gemaakt kunnen worden
- De gaten moeten dicht zijn aan één kant (dat is de achterkant), anders zullen er geen bijen nestelen
- Een bijenhotel hang je op een zonnige plek
- Plaats een bijenhotel onder een afdakje tegen instromend regenwater
- Maak na een jaar of twee de leegstaande nestgangen schoon, zodat ze weer aantrekkelijk worden voor nieuwe gasten!
- Zorg voor voldoende eten (bloemen!) in de omgeving. Plant bij voorkeur kleurrijke, nectarrijke bloemen
Dus geef je tuin of achtertuin een upgrade met dit bijenhotel van Bambaw! Help onze bestuivende vriendjes en breng je buitenruimte tot leven. Het honingraatvormige bijenhotel is klaar om op te hangen. Dus nodig wat vliegende vrienden uit om te blijven. Het is goed voor het milieu en een leuke toevoeging aan bloementuinen, moestuinen en fruitbomen!
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.