Welke Duurzame en Gezonde Billendoekjes zijn er?

wat-zijn-goede-babydoekjes

Ben je op zoek naar de beste babydoekjes of juist herbruikbare babydoekjes? Dit artikel gaat in op welke duurzame en gezonde babydoekjes er zijn. Keuzes die je maakt voor je baby, maar ook voor de planeet. Baby wipes, of billendoekjes zijn onmisbaar. Met de vele verschoonmomenten per dag, snottebellen, vieze babyhandjes en geknoeide melk ga je als kersverse mama of papa door heel wat pakken billendoekjes. Hoe vaak heb je zomaar een pak bij de drogist uit het schap gepakt, omdat je baby wipes ineens opraakten of je mombrain vergeten was ze mee te nemen? Je gaat er immers van uit dat de fabrikant het beste met je kleine kindje voor heeft. Toch? Helaas is dit niet altijd het geval. Daarom zetten we alle informatie op voor je op een rij, zodat jij straks weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van baby wipes!

De Babyhuid: Less is More!

De babyhuid is gevoeliger dan de huid van volwassenen. Doordat de huid dunner is, een lossere structuur heeft en een hogere pH-waarde, komen huidproblemen bij je baby vaker voor. Daarnaast zijn ook de talg- en zweetklieren niet volledig ontwikkeld. Waardoor de babyhuid sneller uitdroogt en stoffen makkelijker de huid kunnen binnendringen. Je telg heeft immers maanden rondgezwommen in de placenta en moet zich ineens aan gaan passen aan een hele andere omgeving. Er is een groot assortiment te verkrijgen aan billen doekjes, maar waar doe je nou goed aan? De eerste en beste tip is om altijd eerst eens de ingrediënten lijst van de baby wipes te bekijken. Met een vuistregel, hoe minder hoe beter.

Wat zit er in een billendoekje

Heb je je ooit afgevraagd wat er eigenlijk in babydoekjes zit? Vaak gaan we er als consument van uit dat de producent enkel de zachtste en veiligste ingrediënten in een product voor baby’s verwerkt. Dit is jammergenoeg niet de realiteit. Babydoekjes bestaan vaak uit een combinatie van (op de lange termijn) schadelijke stoffen. Billendoekjes bestaan in essentie uit twee onderdelen: een lapje en een reinigingsmiddel. Dit lapje kan bestaan uit natuurlijke en biologisch afbreekbare vezels, plastic óf een combinatie van de twee. Zorg er dus allereerst voor dat je doekjes aanschaft die voor 100% bestaan uit plantaardige vezels! De pakjes met doekjes die plastic vezels bevatten zijn sinds vorig jaar herkenbaar aan het blauwrode label.

De Naïf Plasticvrije Billendoekjes voor Baby & Kids zijn gemaakt van eucalyptusvezels, de Attitude Billendoekjes bestaan uit cellulosevezels, volgens de fabrikant uit duurzaam hout. WaterWipes zijn gemaakt van viscose: een biologisch afbreekbaar en plantaardig materiaal op basis van cellulose uit hout of katoen.

Ingrediënten in Baby Wipes

OK dus dat was stap 1. Vrij simpel toch? Toch wordt het al snel gecompliceerder. De reinigingsoplossing die wordt gebruikt is misschien nog wel belangrijker. Standaard billendoekjes bevatten al gauw rond de 12 ingrediënten en vaak worden die aangeduid met woorden die we niet kennen. In de reinigingsoplossing vindt je over het algemeen een combinatie van:

 • Water: een droog doekje poets immers niet zo goed
 • Conserveermiddelen: om de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan
 • Oppervlakteactieve stoffen: de echte reinigers om schoon te maken
 • Emulgatoren: die zijn nodig als er ingrediënten op oliebasis toegevoegd worden
 • Stabilisatoren: Om de PH-waarde constant te houden.
 • Parfum

Alle onderstaande ingrediënten vallen onder één van de bovenstaande categorieën en kunnen (op den duur) een schadelijk effect hebben op onze gezondheid. Deze chemische toevoegingen komen vaak voor in cosmeticaproducten en zijn in lage doses goedgekeurd voor gebruik op de huid. Echter blijkt steeds vaker dat deze ingrediënten wel degelijk een negatief effect op ons kunnen hebben. Zo zien we veel het gebruik van conserveringsmiddelen als phenoxyethanol en parabenen. Phenoxyethanol beschadigt de huid en is slecht voor eczeem. Parabenen lijken op het hormoon oestrogeen en verstoren de hormoonhuishouding.

Welke ingrediënten in babydoekjes wil je vermijden?

 • Parfum
 • Phenoxyethanol
 • Sodium Hydroxide
 • Zinc Sulfate
 • Tocopheryl Acetate
 • Cocamidopropyl Betaine
 • 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol
 • Benzyl Alcohol
 • Polyquaternium-7
 • Chlorhexidine Digluconate
 • Limonene
 • Paraffinum Liquidum
 • Bronopol
 • Parabenen
 • Ftalaten
 • Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS)
 • DMDM-hydantoïne
 • Phenoxyethanol
 • Propyleenglycol
 • Methylisothiazolinon
 • Triclosan

Greenwashing en Microplastics

Ook de producten van billendoekjes en baby care producten merken ook op dat ouders steeds kritischer kijken naar de producten die ze voor hun kinderen gebruiken. En daar wordt slim gebruik van gemaakt. Baby Wipes krijgen steeds vaker een groene verpakking die worden versierd met catchy termen zoals Natural, Plantaardig, Milieuvriendelijk en Eco. In deze doekjes kunnen nog steeds stoffen zitten die je beter kunt vermijden. Zoals bijvoorbeeld de Natural Care billendoekjes van Huggies. Als je natural care leest en er termen op de verpakking staan als “natural fibers” gaan we er al snel van uit dat dit goede doekjes zijn. Maar kijken verder zien we dat de doekjes voor 30% uit plastic bestaan en allerlei ingrediënten bevatten die de babyhuid kunnen irriteren. Laat je dus niet misleiden en check altijd de ingrediënten. Als de doekjes die plastic vezels bevatten deels afbreken komen er microplastics vrij. We hebben het hier al eens genoemd, maar kunnen dit niet vaak genoeg zeggen: Less is more!

Land van herkomst

Nu we weten waar we op moeten letten, rest er slechts nog één factor om te bepalen of je baby wipes wel écht groen zijn. Omdat de beste wipes toch wel een groot procent aan water bevatten is het niet alleen de moeite waard om te kijken waarvan de billendoekjes zijn gemaakt, maar ook wáár de billendoekjes geproduceerd worden.

Hoe dichter bij huis, hoe beter. Waar Naif billendoekjes een groot pluspunt op verdiend, omdat zij al hun producten in Nederland laten produceren. En dat niet alleen. Ze gebruiken ook zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Je baby doekjes hebben dus een kleine impact op het milieu.

Hoewel de billendoekjes van Cheeky Panda erg fijne en goede doekjes zijn, moeten ook wij af en toe de hand in eigen boezem steken en toch besluiten een goed verkopend product niet meer te voeren. Deze doekjes worden gemaakt van bamboevezel, wat een duurzame grondstof is. Maar… aangezien de wipes voor 99% uit water bestaan betekent het dat we eigenlijk puur water uit China naar Nederland aan het importeren zijn. De doekjes kunnen dan goed zijn, maar de CO2 uitstoot die vrijkomt bij het voeren van de doekjes en het verplaatsen van schaars water is een reden om de doekjes in China te laten.

Kies daarom voor doekjes die geproduceerd zijn in Nederland of dicht bij huis, zo blijft de Europese economie ook sterk.

Waar gooi ik mijn billendoekjes weg

Hoewel alle doekjes van plantaardige vezels biologisch afbreekbaar zijn, mag je de wipes nooit door het toilet spoelen. De doekjes lossen namelijk niet snel genoeg op om verstopping te voorkomen. Daarnaast kunnen zeedieren in de gebruikte doekjes stikken. Dat wil je niet! Gewoon in de prullenbak dus. De wipes mogen in Nederland bij het restafval, dus niet bij het GFT-afval. Omdat billendoekjes ontlasting bevatten, mogen deze niet mee in het GFT afval. Dit is om te voorkomen dat er bijvoorbeeld medicijnresten in de compost eindigen. Babydoekjes worden niet gerecycled.

Wasbare & herbruikbare babydoekjes, het duurzaamste alternatief!

We begrijpen als ouders heus wel het enorme gemak van wegwerp billendoekjes. Ook wij gebruiken met regelmaat een wet wipe voor allerhande babygerelateerde bendes. Daarom zijn we zo zorgvuldig bij het uitkiezen welke doekjes we wél en niet in ons assortiment opnemen. Er bestaat echter een nóg duurzaam billendoekje en dat is uiteraard het wasbare en herbruikbare billendoekje. Ook als je graag gebruik maakt van wegwerpdoekjes on-the-go, kan je deze prima afwisselen met herbruikbare doekjes van biologisch katoen.

Katoenen doekjes zijn zeer zacht en absorberen gemakkelijk vocht en vuil. De doekjes zijn oneindig herbruikbaar en daarom enorm duurzaam vergeleken met wegwerpdoekjes. Je bespaart niet enkel op het afval, maar uiteraard ook op de kosten. Én je weet zeker dat de doekjes enkel ingrediënten bevatten die jij hebt goedgekeurd! Kies altijd voor een herbruikbaar doekjes van biologisch katoen zoals die van ImseVimse, Zélio of A Slice of Green.

de beste duurzame babydoekjes billendoekjes
Foto: © Ecomondo

Geef een antwoord

De waardering van www.ecomondo.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 18 reviews.