Duurzame, compacte en plasticvrije verpakkingen

Deze pagina gaat over onze verpakkingswijze en onze visie daarop. Ecomondo verzendt bestellingen altijd met de meest duurzame optie. Dat geldt zowel voor de bestellingen via onze webshop als voor de zakelijke bestellingen. Plastic vulmaterialen of in plastic verpakte lucht zul je in onze verzenddozen zelden aantreffen, tenzij het echt niet anders kan.

Hergebruik van dozen

Voor de bestellingen van de webshop maken we gebruik van schone hergebruikte dozen die we bij winkels en ondernemers uit de buurt ophalen. 60% van de leveringen kunnen we zo in hergebruikte doosjes verzenden. Als er een maat doosje niet is, dan gebruiken we nieuwe doosjes die in Europa zijn gemaakt van hergebruikte grondstoffen of zelfs van gras / berm-maaisel. Dozen die we ontvangen van onze leveranciers hergebruiken we voor onze zakelijke leveringen. Sinds de start van Ecomondo hebben we daardoor nooit grote verzenddozen hoeven te kopen.

Compacter verzenden

Voor elke bestelling gebruiken we een zo compact mogelijk doosje. Dat scheelt niet alleen ruimte in de bakfiets van Fietskoeriers of de bestelbus, maar ook grondstoffen, zoals bomen, water en energie die nodig zijn voor de productie van de verpakkingen. Daarnaast betekent een kleinere, goed passende doos ook dat er minder vulmaterialen gebruikt hoeven te worden.

Hergebruikt vulmateriaal

Plastic vulmaterialen tussen de bestellingen in je doos? Nee dankje! De vulling voor pakketten maken we zelf van grote dozen of van ongebruikte abriposters (dezelfde waar ook ons circulaire Pondje Papier van gemaakt wordt). Het kartonnen doosje dat je van ons ontvangt kan inclusief materialen bij het oud papier, zodat het in zijn geheel gerecycled wordt. Van grote dozen die over zijn maken we plasticvrij vulmateriaal door deze met onze speciale kartonschredder om te vormen in beschermende matjes. Zo zorgen we ervoor dat je bestelling heelhuids aankomt.

duurzaam & plasticvrij vulmateriaal

Onze verpakkingswijze in een notendop

  •  Plasticvrij
  •  Hergebruikte verzenddozen of gerecycled karton
  •  Pakbonnen digitaal of op gerecycled papier
  •  Papieren tape
  •  Plasticvrij vulmateriaal
  •  Eén verzenddoos per bestelling
duurzaam verzenden

Eén verzenddoos per bestelling

Om duurzaam pakketten te kunnen verzenden, verzenden we bestellingen pas als ze compleet zijn. We verzenden dus geen twee of drie dozen voor één bestelling. Soms kan het voorkomen dat je daardoor iets langer op je bestelling moet wachten, bij voorbeeld als er een product onverhoopt niet op voorraad is, maar… geduld wordt beloond: je ontvangt immers een verzorgd en duurzaam pakket dat met de hand door ons in ingepakt, dus geen dropshipment uit een magazijn of uit China.

Awareness

We stimuleren onze leveranciers en de producenten van merken ook om duurzamer te verzenden. We wijzen ze op alternatieve vulmaterialen en vragen of ze plastic tape kunnen vervangen door papieren tape zodat we hun verzenddozen makkelijker kunnen recyclen tot vulmateriaal. Voor drukwerk van verpakkingen worden nog altijd veel coatings en plastic folies gebruikt (laminaat); vaak is dat een overbodige luxe; die plasticlaag zorgt immers voor plasticvervuiling. Laat je drukwerk maken? Bedenkt dan wat erna mee gebeurt. Dat heet ‘sustainability by design’ of circulair ontwerpen.

sdg 12 sustainable consumption