Cora Ball – Informatie & FAQ

Wie kan de Cora Ball gebruiken?

Iedereen die een wasmachine heeft kan de Cora Ball gebruiken. De Cora Ball is geschikt voor voorladers en bovenladers, met en zonder centrifuge.

Waar kan ik de Cora Ball kopen?

De Cora Ball kun je kopen in de webshop van Ecomondo. Ecomondo is officieel verkooppunt van de Cora Ball. In de toekomst worden  organisaties als By the Ocean we Unite waarschijnlijk ook verkooppunt.

Kan ik al mijn kleding wassen met de Cora Ball? Ook delicate kleding?

We raden aan de Cora Ball NIET te gebruiken als je kleding wast met koordjes, spaghetti straps, kant of losse draadjes. Dat geldt ook voor zeer grof gebreide truien. De weerhaakjes van de Cora Ball zouden deze fragiele kleding kunnen vastpakken en misschien beschadigen.

Het goede nieuws is wel dat deze (deze of delicate was in het algemeen?) delicate was weinig bijdraagt aan microvezels, dus je hoeft je sowieso weinig zorgen te maken als je je delicate was doet. En anders kun je je delicate was altijd nog in een waszak doen, bijvoorbeeld in de Guppy Friend.

Het kan gebeuren dat een BH of bikini-koordje zich om de Coral Ball wikkelt; geen zorgen. Je kunt het koordje er weer makkelijk uit halen, tenzij de koordjes zijn gemaakt van allerlei dunne touwtjes. De Cora Ball is uitgebreid getest, ook met delicaat wasgoed, zonder noemenswaardige problemen.

Hoeveel Cora Balls kan ik gebruiken?

Voor de meeste huishoudens is één Cora Ball voldoende. Heb je een hele grote wasmachinetrommel van ± 8 kilo, dan kun je overwegen om er twee of drie te gebruiken. Dan vang je waarschijnlijk meer microvezels.

Hoeveel microvezels worden er gevangen?

De Cora Ball vangt ongeveer één derde van de microvezels per was, per Cora Ball. Het resultaat hangt af van allerlei factoren; welke kleding er in de was zit, welk wasmachineprogramma je draait, hoe vaak de kledingstukken worden gewassen, het type wasmiddel dat je gebruikt (vloeibaar of poeder) en de aanwezigheid van haren van bv. je hond of kat in de was. Gek genoeg helpen haren van huisdieren om meer microvezels te vangen! De haren vormen als het ware een pluis, waar de microvezels in terechtkomen. Verder zorgt een grote groep gebruikers ervoor dat we nog elke dag bijleren hoe de Cora Ball werkt en wat de beste wasmethode is om microvezels te vangen (en te voorkomen).

Kan ik de microvezels zien die de Cora Ball vangt?

Als je grotere kledingstukken wast zoals truien, flees, sportkleding etc., zal de kans groter zijn dat je de microvezels ziet zitten. Maar niet alle vezels zijn makkelijk zichtbaar; hele kleine, witte en transparante vezels zijn soms lastig te vinden. De ene keer vind je bijna niets terug na de dagelijkse was, de andere keer weer wel. De kleine vezels worden langzaam ‘opgebouwd’ in de Cora Ball met iedere was die je draait. Je kunt ze makkelijker verwijderen zodra de pluizen in de Cora Ball groter worden. Mocht je niet altijd wat vangen, dan kan dat ook goed nieuws zijn. Je kleding laat dan waarschijnlijk niet veel microvezels los. Tot slot: uit ervaring weten we dat de vezels echt heel klein kunnen zijn. We hebben ze wel eens met een pincet (!) verwijderd. Kijk maar eens naar de foto onderaan deze pagina :-).

 

cora ball test microvezels

Waarom is de Cora Ball niet goedkoper?

Toegegeven, € 34,50 is best wat geld, maar als je je realiseert wat onderzoek, testen, nog meer onderzoek, kleinschalige productie en distributie kost, dan valt de prijs nog best mee. Het gaat om een nieuw en innovatief product dat wordt ontwikkeld en gemaakt in Vermont, in de Verenigde Staten, dus niet in een fabriek in China. De loonkosten zijn dus relatief hoog, net als de transportkosten naar Nederland toe. Een deel van de prijs gaat bovendien niet alleen naar continue onderzoek, maar ook naar een sociaal ondernemer die zich met een groot deel van de opbrengst inzet voor schonere rivieren en zeeën.

Hoe vangt de Cora Ball kleine vezels?

De vezels hebben de neiging om zich te verzamelen in ‘balletjes’ die je kunt zien en uit de Cora Ball kunt verwijderen. Als je met een microscoop kijkt naar een piepklein restje van wat er uit een Cora Ball kwam na 3 wasjes, kun je verschillende kleuren en maten zien die allemaal samen zijn gepakt.

Moet ik de Cora Ball na iedere was schoonmaken?

Nee, je hoeft de Cora Ball niet na iedere was schoon te maken. We raden aan de Cora Ball schoon te maken als dat makkelijk gaat: als je grote pluizen van haren en vezels zien.

Hoe maak je de Cora Ball schoon?

Als je een plukje hebt dat groot genoeg is om vast te pakken, buig je de tentakels naar de zijkant en haal je het plukje er met je vingers uit. Dat moet heel makkelijk gaan.

Wat doe ik met de opgevangen vezels?

De enige optie op dit moment is om de vezels in de prullenbak te gooien, samen met de pluizen uit de droger. Dat is hetzelfde materiaal. Op dit moment kunnen pluizen en vezels (uit de wasmachine of de droger) nog niet worden gerecycled. Maar Rozilia Project en onze partners doen hun uiterste best om hier een oplossing voor te vinden. We verheugen ons op de dag dat we al dit materiaal tot nieuwe kleren of andere duurzame spullen kunnen upcyclen. Tot die tijd is de vuilnisbak beter dan recht in onze riolering.

Maakt de Cora Ball Wasbal een geluid als je wast?

Nee, de bal is gemaakt van zeer zacht materiaal waardoor deze geen lawaai of geluid maakt, in tegenstelling tot andere soorten wasballen.

Waar is de Cora Ball van gemaakt?

De Cora Ball is een circulair product, gemaakt van gerecycled en 100% herbruikbaar zacht en elastisch kunststof. De materialen zijn speciaal geselecteerd om de temperaturen van normale wasmachines eenvoudig te doorstaan.

Is de Cora Ball recyclebaar?

Jazeker! Je kun hem bij het plastic afval inleveren.

Hoe lang kan ik doen met mijn Cora Ball?

De Cora Ball is ontworpen om járen mee te gaan, niet slechts een paar wasjes. Het materiaal van de Cora Ball is bedoeld om jarenlang microvezels mee te vangen. Het is een duurzaam product.

Zorgt de Cora Ball voor schade aan kleding en zo voor meer microvezels?

Onze belangrijkste zorg is plastic en door de mens veroorzaakte vezels die in onze mariene omgeving terechtkomen, en de levensduur van onze kleding. Daarom hebben we 3 ontwerpstrategieën om te voorkomen dat de Cora Ball zélf meer microvezels maakt. Ten eerste de vorm: de ringen aan de buitenkant zijn zacht en rond en dat zijn de delen die in contact komen met de kleding. Ten tweede: het materiaal. Dat is extreem zacht en buigzaam – zachter dan sommige kleding. En tenslotte: beweging. De Cora Ball beweegt met je kleding mee in de was, niet ertegenin.

De spullen die mogelijk voorbij de ringen komen en klem raken in de tentakels zijn: zijde, gehaakte breisels, tassen of spullen met rafels. Die kunnen prima meegewassen worden met dezelfde was, maar dan wel in een grote zak voor delicate kleding.

Kan de Cora Ball in de droger?

Ja dat kan, maar heeft weinig nut en we raden het niet aan. Geen nood als-ie er een keer per ongeluk in raakt; het materiaal kan tegen de hitte en de bewegingen van de droger.

Als ik meerdere Cora Ballen wil kopen voor mijn bedrijf of organisatie, hoe gaat dat? Krijg ik dan korting?

Afhankelijk van het aantal en de beschikbaarheid kunnen we een kleine korting bieden bij afname van een groter aantal. Houd er echter rekening mee dat een deel van de opbrengst door ons wordt ingezet voor plastic awareness, (mede)organiseren van beach cleanups en workshops, en wordt afgedragen aan goede doelen. Daardoor is de korting beperkt.

Overige info en Garantie:

Mocht de Cora Ball beschadigd zijn door een fabrieksfout, dan vervangt Cora Ball het beschadigde deel of in sommige gevallen de gehele Cora Ball. We doen ons uiterste best om alle materialen voor recycling te hergebruiken.